2018. január 19.

Rántott disznóköröm - Piciorușe de porc pane


Hozzávalók 4 személyre: 4 disznó köröm, 1 hagyma, 1 fej fokhagyma, 2 babérlevél, 1 teáskanál egész bors, só, bors;
a panírozáshoz: 2 tojás, liszt, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez;
a márátshoz: 1 evőkanál majonéz, 1,5 dl tejföl, 1 teáskanál mustár, ½  teáskanál porcukor, só, fehérbors,  citromlé;
a tálaláshoz: 1 kg krumpli, 4 evőkanál liszt, 1 teáskanál fűszerpaprika, ½ teáskanál fokhagymapor, olaj a sütéshez.


Elkészítése: 
A körmöket alaposan megpucoljuk, a két nagyköröm között kettőbe vágjuk, majd kuktába tesszük és felöntjük hideg vízzel. Hozzáadjuk a megpucolt hagymát, a fokhagymát(2 cikket félreteszünk), a babérlevelet meg az egész borst, megsózzuk, lezárjuk a kuktát és a sípolástól számítva, takaréklángon 40 percig főzzük. Hagyjuk, míg a benne lévő nyomás magától lecsökken és mikor az edény kézmelegre hűlt, csak akkor nyissuk ki a fedőt(eközben is puhul még a köröm).  

A puhára főtt körmöket szűrőkanállal  óvatosan kiszedjük, vágódeszkára fektetjük és kiszedjük a csontokat.  A megmaradt fokhagymát áttörjük, kikavarjuk kevés sóval, megszórjuk egy kevés borssal és felöntjük 1 dl főzőlével, majd lekenjük vele a körmök belső részét és szorosan felcsavarjuk. A tekercseket külön-külön, kevés olajjal lekent fóliára tesszük, szorosan felcsavarjuk, majd 2 órára hűtőbe tesszük. 

A mártás hozzávalóit összekavarjuk, hűtőbe tesszük. 

A krumplit héjában, sós vízben megfőzzük, langyosan megpucoljuk, cikkekre vágjuk, rászórjuk a fűszerpaprikával meg a fokhagymaporral összekevert lisztet és összeforgatjuk. Forró olajban aranybarnára sütjük. 

A körömtekercseket kicsomagoljuk, lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd forró olajban kisütjük. Krumplival és a citromos mártással tálaljuk. 


Piciorușe de porc pane

Ingrediente:   4 piciorușe de porc, 1 ceapă, 1 căpățână de usturoi, 2 foi dafin, 1 linguriță piper boabe, sare;
pentru pane: 2 ouă, făină, pesmet, ulei;
pentru sos: 1 lingură maioneză, 150 ml smântână,  1 linguriță muștar, ½ linguriță zahăr pudră, sare, piper alb, zeamă de lămâie;
pentru garnitură: 1 kg cartofi nu prea mari, 4 linguri făină, 1 linguriță boia dulce, ½ linguriță usturoi granulat, ulei pentru prăjire.

Prepararea: 
Piciorușele se curăță, se spală și se crapă în două între degete. Se pun la fiert în oală sub presiune, se toarnă apă  rece peste ele, se adaugă ceapa și usturoiul curățate (2 căței se pun deoparte), foile de dafin, boabele de piper, se sărează  și se închide capacul. Se fierb 40 minute  de la primul șuierat, la foc moderat, după care se ia deoparte și se lasă până se răcește puțin oala și se poate deschide(fierberea continuă și în acest timp). 

Se scot piciorușele cu o paletă de bucătărie, se pun pe un tocător și se scot cu grijă oasele, pe cât posibil carnea să rămână într-o bucată. Usturoiul rămas se pisează, se amestecă cu sare, puțin piper și 100 ml zeamă de fiert caldă. Sosul obținut se unge peste interiorul piciorușelor, după care se rulează strâns și se împachetează în folie unsă cu puțin ulei. Se pun la rece pentru 2 ore. 

Ingredientele sosului se amestecă, se pune la rece. 

Cartofii se fierb în coajă în apă cu sare. Făina se amestecă cu piperul, boiaua și usturoiul granulat. Când cartofii sunt călduțe se curăță de coajă, se taie în sferturi și se amestecă cu făina condimentată. Se prăjesc cât sunt calzi în ulei fierbinte. 

Rulourile de piciorușe se desfac din folie, se dau prin făină, ou bătut și pesmet și se prăjesc și ele în ulei. Se servesc cu cartofi și cu sos.  


1 megjegyzés:

Anikó írta...

Hű, ez egy hatalmas extraság, olyan, mint a rántott borjúláb, ragyogó ötlet :-) Vittem a receptet :-)

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...