tag:blogger.com,1999:blog-1447903412533795258.post5678606100399937276..comments2024-03-26T02:54:52.990+02:00Comments on Aleda konyhája: Richelieu pulyka az Erdélyi Versailles romjainálAdélhttp://www.blogger.com/profile/14635730746794271816noreply@blogger.comBlogger3125tag:blogger.com,1999:blog-1447903412533795258.post-50092741081987940962014-11-23T10:20:15.807+02:002014-11-23T10:20:15.807+02:00Kössz Adél, nagyon szeretem a történelmi ismertető...Kössz Adél, nagyon szeretem a történelmi ismertetőidet is a receptekhez, nagy élvezettel olvasom.<br />Kolozsváron jártam a 80-as években, egy nagy idegenforgalmi túrán, Bulgáriából jöttünk át a Fekete tengeri résznél, onnan Bukarest, majd Brassó, Kolozsvár, és végül Szatmárnémetinél léptünk vissza a határon, sajna nem valami sokat láttam Erdélyből, de voltam a tordai hasadéknál is, meg a Békás szorosnál, csodálatos út volt:-))))<br />Az anyai egyik dédapám Temesvár közeléből származik, sajna nem tudom honnan, onnan kerültek át Békéscsaba-Tótkomlós térségébe még százezer éve:-))))Anikóhttps://www.blogger.com/profile/17861585205825003082noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1447903412533795258.post-35420926589823684922014-11-20T09:04:06.542+02:002014-11-20T09:04:06.542+02:00Anikó, igen a Bonchidai Bánffy kastély és birtoka ...Anikó, igen a Bonchidai Bánffy kastély és birtoka Kolozsvártól 30 km.re van. Nagyszüleim ott laktak, ott gyerekeskedtem és oda járunk ki most is, szinte minden hétvégén. <br />Nem tudom a recept eredetét, nem találtam semmi feljegyzést róla. Valószínű lehet, hogy francia eredetű(már csak a neve miatt is), a XIX század végén, XX.elején gyakori volt az Erdélyi uraságok asztalán. Adélhttps://www.blogger.com/profile/14635730746794271816noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1447903412533795258.post-73993988027359801412014-11-19T18:37:15.389+02:002014-11-19T18:37:15.389+02:00Ezek szerint ez a Bánffy birtok, Bonchida a kastél...Ezek szerint ez a Bánffy birtok, Bonchida a kastéllyal Kolozsvárhoz volt közel????<br /><br />Nézem ezt a Richelieu pulykát, hát nem mondom, finom lehet, kicsit munkás, és biztos azért nevezték így el, mert ez francia recept lehet és Richelieu bíborosról kapta a nevét, aki XIII. Lajos francia király mellett élt a XVI-XVII. sz fordulóján.<br />A Három testőr c. regényben ill. filmben is feltűnik az alakja.Anikóhttps://www.blogger.com/profile/17861585205825003082noreply@blogger.com