2011. április 14.

Fehér kenyér






Hozzávalók: 1 kg fehérliszt, 680 ml víz, 4 evőkanál olívaolaj, 4 evőkanál burgonyapehely, 1 kávéskanál cukor, 1 kávéskanál só, 5 dkg élesztő; tetejére: 1 kávéskanál mák, 1 kávéskanál szezámmag

Elkészítése: a lisztet egy tálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk és beleöntünk 1 dl langyos vizet. Hozzáadjuk a cukrot és az összemorzsolt élesztőt, kissé összekeverjük majd 10-15 percig hagyjuk felfutni. Ha felfutott, hozzáadjuk a sót, az olívaolajat, a burgonyapelyhet és a megmaradt langyos vizet, majd a tésztát jól megdagasztjuk. Konyharuhával letakarjuk és 1 órát kelni hagyjuk. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kissé átgyúrjuk, majd kerekre formázzuk  és lisztezett formába tesszük. Tetejét lekenjük vízzel, megszórjuk  mákkal és szezámmaggal, majd éles késsel vagy pengével két helyen bevágjuk. 30 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben, 190 fokon, 55 percig sütjük
 A kész kenyér 1,4-1,5 kg lesz.

4 megjegyzés:

Edó írta...

Hát ez mesésen szép!!!Nagyon ügyes vagy!

Adél írta...

Köszönöm Edó,kedves vagy:)

4Gyerek írta...

ez egy gyönyörűség

Moha írta...

Nagyon szép kenyérke!

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...