2011. május 26.

Komló leves




Ezt a levest drága Anyai Nagymamámtól tanultam.A kertben a kerítésre mindig felfutott a komló,Nagyival leszedtük a fiatal ,kb. 20 cm es hajtásokat,feltördeltük mint a paszulyt és  finom levest készített belőle.Sok sok éve már ,hogy a jelenléte  nem tölti be a kertet,az udvart... egyedül szedtem a komlót,de lelki szemeim előtt  láttam öregecske kezeit, ahogy anno tördelte  és készítette a levest.Arra emlékszem,hogy füstölt hússal  és újhagymával csinálta,a végén tejfölt tett bele.Úgy csináltam én is és pont olyan lett az íze,amilyenre emlékeztem.

Hozzávalók:  2 nagy marék komló, kevés füstölt hús, 1 kanál liszt, 1 újhagyma, olaj, só, fűszerpaprika,tejföl

A füstölt húst felkockáztam és megfőztem.A komlót feltördeltem és megmostam, forró vízben leforráztam és leszűrtem.Az újhagymát apróra vágtam, kevés olajban megdinszteltem,rászórtam a lisztet,pirospaprikát és beletettem a komlót.Összekavartam és felöntöttem kb. 1.5  liter  vízzel amiben főtt a füstölt hús. Sóval ízesítettem és 5 percet főztem még.Tejföllel tálaltam.



9 megjegyzés:

Roza írta...

Nagyon izgalmasan hangzik...
Segítenél abban, hogy manapság honnan lehet komlót szerezni? Gyerekkoromban találkoztam vele utoljára, amikor édesanyámmal eljártunk komlót szüretelni...

Adél írta...

Róza: Piacon,az öreg nénik szoktak néha árulni.Általában vidéken található kerítésekre felfutva.Én is ott szedtem,nem volt ültetve,vadon nő,mióta eszemet tudom,minden évben benövi a kerítést.
A minap láttam,hogy a Kolozsvári stadion kerítése 2.5 m magasan be van nőve.Ezt csak érdekességként írtam le,ne röhögjetek ki érte,hisz senkit sem küldök oda komlót szedni,meg amúgy is az nagyon szennyezett lehet,egy nagyváros közepén.

Névtelen írta...

A fustolt husit nagyon el tudom bele kepzelni. Nagyon jo kis levesnek hangzik. Remek ez a levesestal.
AnazarKonyhtunder

Bianka írta...

Még sosem hallottam róla, de izgalmas lehet

Kati írta...

Anyum is szokott főzni komlós paszuly levest, szintén füstölt hússal.

Fernel írta...

Hú, ez most nagyot ütött. Pont mostanában gondolkodtam, hogy gyerekkoromban a szomszédék főztek levest, komlóból, de anyukám soha nem csinált. Nálunk a saláta leves volt a menő, ilyentájt.
Már csak azt kéne kitalálni, hogy hol találok komlót. Valamikor volt a kertemben is, csak az építkezéskor kipusztítottuk. Lehet, elmegyek barangolni a szomszéd kertekbe, hátha találok valahol.

Kati! A te anyukád receptje is nagyon érdekelne, valami hasonlót csináltak a szomszédék is gyerekkoromban.

Mézeskalács írta...

Fernel, hogyan tudtátok kiirtani???????? Nálunk a nem kívánatos helyeken még a gyomírtó sem tudott vele végezni:) Én még soha nem hallottam róla, hogy lehetne belőle ételt készíteni, sőt meg sem fordult volna a fejemben. Nagyon felkeltetted az érdeklődésem Aleda, ki fogom próbálni. Tudnék neki örülni, ha ezt a növényt (ami csak bosszúságot okozott eddig), lehetne valami érteles dologra használni.:)

Névtelen írta...

Ma délelött a Maros parti berekben remek fiatal komlót szedtem . Leves lesz belöle falun füstölt házi császárhússal . . .

Unknown írta...

A Hója erdőből kell szedni.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...