2011. december 22.

Linzer


Linzer kb. 50 db

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tojás sárgája,1 vaníliacukor, csipetnyi só, késhegynyi sütőpor; továbbá: 1 üveg baracklekvár, 2-3 dkg porcukor 

Elkészítése: 
1. A hideg vajat szétmorzsoljuk a lisztben, közepébe mélyedést csinálunk és hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, a tojás sárgáját, a sót meg a sütőport.
2. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, fóliával lefedjük és legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
3. Lisztezett felületen  3-4 mm vastagságúra nyújtjuk és virág formájú kiszúróval kiszaggatjuk. Minden második virágnak a közepéből lyukat szaggatunk.
4. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és előmelegített sütőben, 180 fokon, 10-12 perc alatt megsütjük.
5. A inzervirágokra baracklekvárt teszünk és befedjük a  lyukas linzervirágokkal. 
6. Bőven megszórjuk porcukorral.







A tökéletes omlós tészta 

Az omlós tészta nagyon sokoldalúan felhasználható, ezért érdemes elsajátítani az elkészítését. Készíthetünk belőle aprósüteményeket, édes és sós pitéket, kekszeket, kifliket, gyümölcstorta alapokat. 
A tészta három fő alkotóeleme a cukrász szabály szerint: 3:2:1 arányban szükséges hozzá- azaz 3 rész liszt, 2 rész zsiradék és 1 rész porcukor. Vajjal készítve a legfinomabb, de használhatunk zsírt vagy  kókuszzsírt is. Ha tésztába a vaj egy részét zsírral  helyettesítjük a végeredmény egy még omlósabb sütemény lesz. A fő összetevők mellett a tésztát dúsíthatjuk tojás sárgájával, de kerülhet bele kevés tej, víz vagy tejszín, továbbá darált dió, mogyoró vagy mandula és különböző fűszerek is mint pl. vanília, fahéj, citromhéj és egy csipet só. Sütőport nem fontos használni, de egy nagyon kevés(késhegynyi) mennyiség lazítja a tésztát, ezt akkor érdemes, ha kevesebb tojást és zsiradékot használunk. Omlós tésztából gyúrhatunk nagyobb adagot is, a maradék 3-4 napig hűtőben eláll, a fagyasztóban pedig akár 3 hónapig is eltartható.  

Fontos lépések: 
  1. A tésztát hűvös helyiségben, hideg alapanyagokból készítjük, különben a vaj megolvad és a tészta szétesik. 
  2. Finom szemcséjű, úgynevezett sima lisztet használjunk, melyet átszítáljuk, hogy szerkezete fellazuljon és az esetleges szennyeződések  ne kerüljenek bele.
  3. A hideg vajat kisebb kockákra vágjuk és gyors mozdulatokkal a lisztben szétmorzsoljuk, hogy a kéz melegétől ne érkezzen felmelegedni.
  4. A vajas liszt közepébe mélyedést csinálunk, hozzáadjuk a porcukrot, sót, valamint az többi felhasznált alapanyagokat: tojás sárgáját, darált diót, mogyorót, mandulát és ha szükséges hideg vizet vagy tejszínt. 
  5. A gyúrás szintén gyors mozdulatokkal fejezzük be, ahogy a tészta összeállt, már ne gyúrjuk tovább. Ha a pontos adagokat betartottuk és a tésztát túl lágynak találjuk, ne gyúrjunk bele több lisztet, hisz a hidegben kellően meg fog keményedni.
  6. Fóliába csomagolva legalább 30 percre tegyük hűtőbe, de még jobb, ha  2-3 órára. Előző nap is elkészíthetjük, majd felhasználás előtt 10 percre szobahőmérsékleten pihentessük. 
  7. Lisztezett felületen3-4 mm vastagságúra nyújtsuk ki, lehetőleg rövid idő alatt, hogy szintén ne melegedjen fel. 
  8. Szaggatás után a korongokat cukrászlapát vagy egy lapos kés segítségével emeljük fel a nyújtó felületről és tegyük sütőpapírral bélel tepsibe. 
  9. A sütőt 180 fokra  melegítsük fel. Az omlós tészta nagyon hamar átsül, álltalában 10-12 perc elég neki, hogy világossárgára, „sápadtra”  süljön. A tészta vastagságától függően lehet hogy ennél kevesebb idő is elég, ezért folyton figyeljük, mert nagyon hamar megég! A többedik tepsi tészta a jól bemelegedett sütőben néhány perccel hamarabb is megsül. Számítsunk arra is, hogy miután kivettük a sütőből, a tepsi melegétől is sülhet még. 

Előforduló hibák
  1.  A tészta szétesik a túl felmelegedett a zsiradék miatt. Ilyenkor tegyük legalább 20 percre a hűtőbe, majd gyors mozdulatokkal adjunk hozzá egy tojássárgáját, ez elősegíti, hogy újból összeálljon. 
  2. A tészta nyúlik a túl sok tojás vagy tej miatt. Ilyenkor gyúrjunk bele egy kevés lisztet, hogy ismét nyújtható legyen. 

Házi készítésű ajándékok, esténként készítettük a lánykámmal.

8 megjegyzés:

Jutka írta...

Nagyon szépek!

Barbi konyhája írta...

Tudtam én, hogy szépek lettek! Látom te is használsz egy pici sütőport. :) Az asztaldíszek gyönyörűek! :))

Kriszta írta...

Nagyon szép fotók!A díszek is gyönyörűek!
Boldog Karácsonyt!

Gabriella írta...

Nagyon szépek a linzerek és a díszek is! Csodaszép képek! :)

Blogkonyha írta...

Csodásak a sütik és az asztal díszek is! Jó sokat dolgoztál vele, de megérte!

Rosita Vargas írta...

Galletas muy hermosas ,lindas imágenes,abrazos y feliz navidad.

Csilla írta...

Gyönyörűek, nem is találok szavakat!! :) Boldog Karácsonyt!

tücsi írta...

Tavalyi, de csodálatosan szépek. A süti is!:))

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...