2011. december 9.

Mézeskalács


Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 12 dkg vaj, 12 dkg méz, 2 tojás, 1 tojás sárgája, 3-4 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék, 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna; a cukormázhoz: 1 tojásfehérje, 12 dkg porcukor; selyemszalag

Elkészítése: a lisztet a porcukorral, a mézeskalács fűszerkeverékkel, a szódabikarbónával összevegyítjük.  A lágy vajat elmorzsoljuk a lisztes keverékben, majd hozzáadjuk a langyosra melegített mézet és a felvert tojásokat , majd jól összedolgozzuk. Ha szükséges, pár csepp vizet adjunk hozzá. A masszát fóliával letakarjuk és egy éjszakán át  hűtőben tároljuk. Másnap, lisztes deszkán 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk és tetszés szerinti formákkal kiszaggatjuk. Szívószál segítségével mindegyikre kis lyukat csinálunk, majd sütőpappírral bélelt tepsibe rakjuk, és 180 fokon, 8-10 perc alatt megsütjük. A cukormázhoz a tojásfehérjét kemény habbá verjük, kanalanként hozzáadjuk az átszitált porcukrot és addig verjük, míg kemény, fényes krém lesz. Nylonzacskóba töltjük, egyik sarkán nagyon kicsi lyukat vágunk és a zacskó tetejét összecsavarjuk. A kihűlt mézeskalácsokat tetszés szerinti mintával írókázzuk, száradás után mindegyiket szalaggal átkötjük, és felhasználásig fémdobozban tároljuk.






 Mézeseim 2010 ből





32 megjegyzés:

iri írta...

Csodas!

Éva írta...

Nagyon szépeket írókáztál! Egyik szebb mint a másik!

Ani írta...

Khm..khm..Van egy olyan megérzésem, hogy igazán a karácsony a te időszakod (meg a húsvét). Ekkor éled ki magad csak igazán. És ilyenkor valóban van értéke a kreativitásnak.

trollanyu írta...

Csodásak lettek:) Nagyon ügyes vagy!!!

mandala írta...

Nagyon szep!!!

4Gyerek írta...

gyönyörűek. ismét.

Barbi konyhája írta...

Csodaszépek! Micsoda türelmed van!! :))

Adél írta...

Köszönöm,Lányok.

Csilla írta...

Szépek lettek!!

Blogkonyha írta...

MESESZÉPEK!!!!!!!Nagyon ügyes vagy!

Rozsika írta...

Hat nem tudok mást mondani ,hogy gyönyörűek.

Kriszta írta...

Annyira gyönyörűek!!!!

María írta...

Délután, amikor először megláttam a kis képet, egyből rákattintottam. Az ütő állt meg bennem, mert azt írta ki a blogspot, hogy a blog el lett távolítva. Aztán később már örömmel láttam, hogy megvagy!! Kérlek szépen ne ijesztgess!!
A mézesek, - csakúgy, mint minden Nálad készült étel és kép -, csodálatosak.

éva írta...

Ezek nagyon tetszenek és biztos vagyok benne ha tudnék sütni csinálnék ilyeneket disznek a fára:)

Adél írta...

Köszönöm ,Lányok nektek is.

Maria, bennem is megállt az ütő a tegnap délután:( kb fél órán át nem volt található a blogom,fogalmam sincs mi történt és miért. Végül egy megerősítő kódot kaptam a telefonomra és azzal sikerült elővarázsolni.
Tudatosult bennem,hogy ezt itt bármikor elveszíthetjük.
Mentsetek le mindent.

Renata írta...

OMG! These are wonderful works of art! Very beautiful! Congratulations!

Edina írta...

Csodalnivaloak!!te vagy a legugyesebb, legkreativabb es legkedvesebb anyuka a vilagon!!!!!:):):*:*szeretlek:X:*:*

Adél írta...

Thank you,Renata :)

Köszönöm:)) Szeretlek ,drága kis Pipém :)****

Petra írta...

Bármihez is kezdesz valami gyönyörűség lesz a végeredmény! El tudnék képzelni egy karácsonyfát ezekkel a gyönyörű mézeskalácsokkal. :)

tücsi írta...

Hát ezek gyönyörűek!:))

marisz57 írta...

Csodaszépek a mézeseid! Biztos finomak ik!

Gerdi írta...

Nagyon szépek lettek! Látszik a fejlődés az előző évihez képest. Milyenek lesznek a jövő éviek...:-)

Biró Anikó írta...

Gyönyörűek!

Katalin írta...

Gyönyörűek a mézeseid, némelyik olyan, mint egy csipke...

Márti írta...

Nagyon szépen írókáztál!

Roza írta...

Aleda, csodásak lettek mind! nagyon ügyes vagy!

Okki írta...

Nagyon szépek lettek! Ügyes vagy! :)

Lenne egy kérdésem, én is szeretnék sütni mézeskalácsot, de sajnos sehol sem kaptam mézes fűszert a nagy Kolozsváron :( Megtudnád mondani, hogy honnan vetted? Előre is köszönöm!

Adél írta...

Okki: Sajnos,nem tudok kielégítő választ adni, hisz én sem kaptam sehol Kolozsváron mézeskalács fűszert:(. Tavaly hoztam Mo.ról és abból még megmaradt 2 kiskanállal a másik kettőt pedig pótoltam egy középmegoldással,ami elég hasonló.A Kaluflandban van Kotányi: Strudel cu mere( almás rétes) fűszerkeverék,aminek az összetétele elég hasonló:fahéj,citrom,szegfűszeg,gyömbér.
Szerintem ez is megállja a helyét.

Okki írta...

Köszönöm szépen, megpróbálom az almás rétes fűszerkeverékkel. Azért remélem, hogy nálunk is lesz kapható hamarosan mézeskalács fűszerkeverék, nem hiszem hogy senki sem készít erre fele.

Bibitta írta...

En nagyon szivesen szerzek nektek, ha esetleg szuksegetek lenne meg ra. Nalunk van egy nagyon jo kis "magyar" uzlet,(Magyarorszagrol importalnak mindent)es ha gondoljatok meg egy futar segitsegevel esetleg megoldhato.
Azt szeretnem kerdezni, azazz panaszkodni es kerdezni, hogy en is keszitettem a hetvegen mezeseket viszont mikor a tojasfehrejet betettem a zacsiba volt mikor nem jott.Hiaba nyomkodtam mint a veszet...olyankor vagtam egy nagyobb lyukat, de az meg mar tul nagy volt es igy szetfolyt...igy utolog a tipedbol rajottem, hogy tul folyosra csinaltam...Szoval azt szeretnem kerdezni, hogy olloval vagy pedig tucel csinaltal lyukat a zacsira? Mert en tuvel, de az kicsi volt es akkor nem jott semmi, ha pedig olloval vagtam ki, akkor pedig kiomlott

Adél írta...

Bibitta: Köszönöm szépen,igazán kedves vagy.Most már nem készítek mézest ,de ahogy szükségem lesz rá és nem találok addig,igénybe veszem a segítségedet.Előre is köszi!!!

A kész fehérjét zacskóba tettem és a lyukat kis körömvágó ollóval vágtam amennyire kicsit csak tudtam. Nem igazán sikerült nekem sem olyan kicsire vágni amilyenre szerettem volna,ezért is nem a legvékonyabb az írás. Sajna, ebben én sem vagyok ügyes,csak azt írom le amit a profiknál olvastam: fontos üzleti porcukrot használni,mert abban van keményítő ami vastagítja a masszát és fogpiszkálóval a kézfejre húzott csíknak nem kell szétfolynia.A porcukrot szigorúan kétszer át kell szitálni,hogy ne legyen csomós ,ami megakadhat majd a kis lyukon.

Bibitta írta...

OOO egy csomo mindent tanultam belole, mostmar en is csak jovore fogok vele ujra probalkozni.

Mindenkinek Boldog Bekes Karacsonyt es jokedvben gazdag jo evet!

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...