2012. február 9.

Hóstáti káposzta



A Kolozsvári piacokon  ma is  kapható  a hóstáti   savanyított káposzta ,fejes és gyalult formában.Színe szép világos sárga, ebből tudható,hogy természetes úton, csak sóval  és nem vegyszerekkel tartósított .A gyalult káposztát vékony szálú szeletekre vágják , tisztára mosott hordóba, sóval megszórva rétegezik  majd addig tömörítik amíg a káposzta leve fel nem jön a tetejére . Ekkor  a hordót lezárják és meleg helyen tartják,hogy az erjedés meginduljon.Két-három hét alatt a káposzta megsavanyodik és fogyasztható akár önmagában vagy levesek,főételek,saláták készítéséhez.Ilyen  pár híres Kolozsvári étel :   Kolozsvári káposzta, Kolozsvári töltött káposzta,  Korhelyleves.
A savanyú káposzta nagy C vitamin forrás,ezen kívül szabályozza a vércukorszintet és csökkenti a koleszterinszintet is. A savanyú káposzta erjesztése során olyan, jótékony baktériumok szaporodnak el, amelyek kedvező hatást gyakorolnak a bélflórára, megakadályozva ezzel a káros mikrobák megtelepedését.

A fentebb említett receptek megjelentek az Erdélyi konyha februári számában.


12 megjegyzés:

Gabriella írta...

Nagy kedvenc nálunk a savanyított káposzta ilyenkor télen, és ennek tényleg annyira szép a színe, valamint gyönyörű vékony. Régen Anyukámék is készítettek házilag savanyított káposztát minden ősz végén, de 1-2 éve már nem... picit sok vele a gond. (ugyanígy készítették Ők is, ahogy leírtad) Nagyon finom és isteni ropogós volt! Mi savanyúságnak is nagyon szeretjük valamilyen főétel mellé (amihez illik persze).

marisz57 írta...

Tíz éve még én is magam savanyítottam a káposztát, igaz nem fa hordóban, hanem 30 literes műanyag edényben. A vecsési ismerőseinktől kapott recept alapján egész köménnyel, borssal,babérlevéllel, a legfelső sorra pedig 1-2 felcikkezett birsalmát is tettem.Tényleg nagyon finom volt.

Culinaria Ungaria írta...

Kedves Aleda!
Isten hozott, örülök neki nagyon, hogy visszatértél!! Hiányoztál ám sokunknak itt!!! :-)
Télen nincs is jobb, mint a házi, hordóban savanyított káposzta!! A bolti még csak meg sem közelíti!!! Ès igazad van, nagyon-nagyon egészséges ám!!
Remélem most már megint rendszeresen írsz majd nekünk, üdv:Krisz! :-D

Csiperke írta...

Szia Aleda! De jó, hogy végre előkerültél! Hiányoltunk már nagyon!

Barbi konyhája írta...

De örülök, hogy minden rendben! Komolyan aggódtam!
Különben szólok, hogy megsütöttem a Winter tortád, imádta mindenki, nehogy kihagyd mert felraktam, csak már régen!! :DD

Savanyú káposztát csak székely káposztában szoktam használni, zöldségeslén veszem, nem tudom, hogy az olyan-e mint az itt bemutatott. A korhelylevest ki kellene próbálnom! :)

Juci írta...

Minden jó, ha a vége jó! Jó hogy megkerültél és örülök hogy még egy ügyes munkatárssal bővült a Csapat! Nagy gratula!!!

Éva írta...

Nagyon szép szálas ez a káposzta! Nagyon szeretem a káposztás ételeket!
Végre már hogy itt vagy hiányóltalak!

Anazar írta...

Bizony, a Lactobacillus bulgaricus és a Streptococcus thermophilus vitaminokat gyárt (K-vitamin pl.), és a laktózt (a tejben lévő cukrot) tejsavvá alakítja, ezzel az emésztőrendszert kissé savassá teszi, amely gátolja a kórokozók szaporodását.
GYerekkoromban én is csak házi savanyított káposztát ettem. Mamáék készítették, fahordóban, hmmm...

María írta...

Nekem is nagyon hiányoztak a finom ételeid és a gyönyörű képeid. Örülök, hogy újra itt vagy!!

Hobbiszakács írta...

Hát igen, a korhelyleves, számtalan Szilveszteri menü zárófogása :-)

A hóstátiak a hordót megrakták káposztával, és legfelülre egy nagy (mész)követ raktak, részben nehezéknek, részben a keletkező sav semlegesítésére. Mikorar a káposzta kész lett, a kőből jó ha egy diónyi nagyságú maradt. Csak eszembe jutott :-)

Márti írta...

Nincs is annál jobb, mint a hóstáti káposzta! a Nagyapám is hóstáti volt, külön örülök, hogy megemlítetted az itteni őstermelőket!

Roza írta...

Már én is izgatottan várom, hogy az enyém elkészüljön:) Éppen ma "kezeltem" le, egészen bíztató!:)
Ha nem is hóstáti, de saját készítésű savanyított káposzta lesz:)

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...