2012. szeptember 23.

Gesztenyetorta

        

Hozzávalóka vaníliás réteghez: 1 vaníliás pudingpor, 5 evőkanál cukor, 5 dl tej, 2 dl habtejszín, 1 tasak zselatin; a gesztenyés réteghez: 1 csomag gesztenyepüré, 10 dkg vaj, 1 evőkanál kakaó, 2 evőkanál porcukor, 2 evőkanál főtt vaníliapuding( a vaníliás rétegtől), 2 babapiskóta, pár csepp rumeszencia; továbbá: 6 babapiskóta, 1 dl főtt kávé a díszítéshez: 2 dl habtejszín, 10 dkg étcsokoládé, 2 evőkanál olaj.

Elkészítése: A pudingot összevegyítjük a cukorral, csomómentesre kavarjuk a tejjel, majd megfőzzük és hűlni hagyjuk. A gesztenyepürét kikavarjuk a porcukorral meg a vajjal, majd hozzáadunk 2 evőkanál kihűlt pudingot, 1 evőkanál  kakaót, 2 összemorzsolt babapiskótát és pár csepp rumeszenciát. A masszát összedolgozzuk, majd  1-1,5 cm vastagon egy frissentartó fóliával kibélelt, 16-18 cm átmérőjű keverőtál oldalára nyomkodjuk. A tálat hűtőbe tesszük.
A vaníliás réteghez a zselatint 0,5 dl vízben feloldjuk, 2-3 perc után langyosra melegítjük. A 2 babapiskótát összemorzsoljuk. A habtejszínt felverjük, a zselatinnal és a piskótamorzsával együtt a megmaradt pudinghoz keverjük, majd az egészet a gesztenyés rétegbe töltjük és befedjük a kávéba mártogatott babapiskótákkal. 2-3 órára lehűtjük, majd a tálat egy tálcára borítjuk, levesszük a tortáról és lehúzzuk róla a fóliát. A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, összekavarjuk az olajjal, vékony szálakban a tortára csurgatjuk, majd körben tejszínhabrózsákkal díszítjük. 




 Tort de castane

Ingrediente:
1 pireu de castane, 100 gr unt, 1 lingura de de cacao, 2 linguri zahar pudra, 2 linguri de budinca, 2 piscoturi, esenta de rom
pt. crema: 1 budinca de vanilie, 5 lg. de zahar, 500 ml lapte, 200 ml frisca, 6 piscoturi, 100 ml cafea, 1 plic gelatina
pt decor:  200 ml frisca, 100 gr ciocolata, 2 lg. ulei

Mod de preparare: 
Se amesteca praful de budinca cu zaharul si lapte, apoi  se fierbe.
 Piureul de castane se amesteca cu zaharul pudra si unt, apoi se adauga 2 lg. de budinca(fiarta), 1 lg de cacao, 2 piscoturi sfaramate, putina esenta de rom si se  omogenizeaza. Intr-o forma semisferica se pune folie si se captuseste cu crema de castane, in grosime de 1-1,5 cm. 
Pentru crema de vanilie se dizolva gelatina in putina apa, apoi se incalzeste. Se bate frisca si se amesteca cu budinca si gelatina. Crema obtinuta se toarna peste piureul de castane, si se acopera cu piscoturile inmuiate in cafea. Se da la rece pentru 2-3 ore, apoi se orneaza cu ciocolata topita si amestecata cu ulei  si se decoreaza  cu frisca.





11 megjegyzés:

Barbi konyhája írta...

Mennyei és gyönyörű! :)

Katalin írta...

Gyönyörű lett a tortád! A gesztenyés dolgok nagyon finomak, mi is szeretjük :)

Hankka írta...

Csodaszép, újabb kipróbálásra váró recept! :)

Flögi írta...

Nekem is küldhetsz!! :-)

Kati írta...

Csodaszép lett:) Ebben még én is megkóstólnám a gesztenyét:)

Blogkonyha írta...

Ez aztán a TORTA!!! Eszméletlen felvágva is! Máris mentem! Karácsonyra nem feledem!!! :o)

marisz57 írta...

Gyönyörűséges! És milyen finom lehetett! Imádom a gesztenyés sütiket!

gionetta írta...

Elájultam! Kár, hogy errefelé aranyárban mérik a gesztenyemasszát. Ezt rögvest elkészíteném! :-.))

Névtelen írta...

Kedves Aleda!

Áruld már el a titkot! Még pedig azt,hogy, hogyan lehet a tejszínt ilyen keményre felverni otthon!
Én még csak cukrászdai süteményeken-tortákon láttam ilyet, és már csak arra tudok gondolni,hogy ennek van valamilyen praktikája. Próbáltam már sokféle útmutatás szerint,mint pl.lehűtve,kézi habverővel,stb.stb,de közel sem lesz ilyen,és bosszant,hogy ez kifog rajtam.
Egyébként gyönyörűek,prímák a receptjeid! Köszönet érte,minden jót Neked továbbra is! Kata

Adél írta...

Köszönöm, lányok:)

Kata: általában növényi tejszínt (Hulala)használok, ezt nagyon jól verődik. Hidegnek kell lennie, 1-2 percig kis fokozaton, majd utána nagyobban. Nincs ennek más titka:)
Állati tejszínt ritkábban használok, mert nem igen kapok, meg azt nem lehet ilyen jól felverni.

Gabriella írta...

Gyönyörű a tányérod Aleda. ...és a tortád is. :)

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...