2012. szeptember 5.

Kolozsvári marhagulyás





Hozzávalók 4 főre: 40 dkg marhalábszár, 40 dkg burgonya, 40 dkg fejes káposzta, 20 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, 15 dkg vöröshagyma, 2 cikkfokhagyma, 5 dkg sertészsír, fűszerpaprika, őrölt köménymag, só,fél csokor petrezselyemzöld, tárkony

Elkészítés: A marhahúst megmossuk, kis kockákra aprítjuk. A vöröshagymát finomra vágjuk,
és a zsírban üvegesre pároljuk. Közben a burgonyát megtisztítjuk, a húshoz hasonló
nagyságú kockákra, a káposztát pedig cikkekre vágjuk. A megpárolt vöröshagymához
hozzáadjuk a fűszerpaprikát, gyorsan összekeverjük, kevés vizet öntünk rá. Ezután
hozzátesszük a húst, a  szétnyomott fokhagymát, késhegynyi köménymagot. Sóval, tárkonnyal  ízesítjük, és hozzáadjuk a  kockára vágott  paprikát és paradicsomot. Párpercnyi pirítás után kevés vízzel majdnem puhára pároljuk. Ha elfőtt a leve, mindig pótoljuk kevés vízzel. Ezután beletesszük a burgonyát, a káposztát, és készre főzzük. Ha szükséges, még utána sózzuk.Tálaláskor felszeletelt zöldpaprikát, paradicsomot és finomra vágott petrezselyemzöldet szórunk a tetejére.



Hosszadalmasan elkészülő étel, de nagyon tartalmas, ezért önmagában is elegendő. Ház körüli nagy munkálatok alkalmával készítették, mint például: szüret, betakarítás, építkezés. Ha van rá lehetőség, akkor bográcsban készítsük, nagy adagban, úgy sokkal finomabb az íze.

6 megjegyzés:

Vicuska írta...

Valóban tartalmas és finom ízkombinációjú étel!!!!

Az amatőr hagyományörző írta...

Nagyon jól néz ki ,megnyerően ígéretesek a sokszínű zöldségek, a bográcsban tálalás emlékeztet az igazi bográcsgulyás főzésének élményére ! Ez az étel méltán beillik " A Nemzeti Gulyás Nap " -on főzött gulyások sorába és emeli annak fényét és a magyar gulyás hírnevét ! Mert ugyebár manapság már a szomszédos népek majd mindegyike magáénak vallja a gulyást ,olyannyira hogy az osztrák sógorok már egy gulyásmúzeumot is üzemeltetnek Bécsben , ahol nem kevesebb mint 15 fajta gulyás kóstolható meg, melyeket eredeti, különböző magyar régiókból származó receptek szerint készítenek.De hát mint tudjuk Lukács evangéliumának (Lk. 4,24) sorai, szerint: „Egy próféta sem kedves az Ő hazájában.”?. Mellesleg a minap ennek tudatában tettem egy szerény bejegyzést , megidézve a régi ,már elfeledett gulyásfőzést.

Éva írta...

Csodásan néz ki, nagyon guszta! Ezektől a sok finom zöldségektől hústól eltudom képzelni hogy mennyire finom lehetett!

lorien írta...

Ezt nagyon tetszik, én is szoktam hasonlókat készíteni, egyszer így is meg fogom próbálni :)

tücsi írta...

Nagyon-nagyon finom lehet, és étvágygerjesztőek a színek:))

Kati írta...

Ez nagyon finom lehet, megenném most:)

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...