2012. szeptember 22.

Töltött paprika leves


Hozzávalók: 10-15 db. kisebb méretű színes paprika, 40 dkg darált hús,  8 dkg rizs, 2 fej hagyma, 4 szál sárgarépa, 1 tojás, 2 szál zeller levél, 2 babérlevél, 2 evőkanál zsír, 2 evőkanál liszt, 2 -3 dl paradicsomlé, 2 evőkanál házi ételízesítő, 1 evőkanál paprikakrém, só, bors, őrölt pirospaprika; a tálaláshoz: 2 dl tejföl

Elkészítése: A hagymát megpucoljuk és apró kockára vágjuk, majd a sárgarépát is megpucoljuk és karikára vágjuk. Kevés zsírom kissé megdinszteljük a zöldségeket, hozzáadjuk a házi ételízesítőt és a paprikakrémet, majd felöntjük vízzel és főni hagyjuk. Míg felfő, a paprikákat kicsumázzuk és megmossuk. A hagymát apróra vágjuk és kevés zsíron megdinszteljük. A darált húshoz hozzáadjuk a tojást, a hagymát, az átmosott rizst és sóval, borssal és őrölt paprikával fűszerezzük. A masszát jól  összedolgozzuk és megtöltjük vele a paprikákat, majd beletesszük a levesbe. Ekkor hozzáadjuk a zeller és a babér leveleket is. Míg az étel fő, elkészítjük a rántást. Ehhez, kevés zsíron világosbarnára pirítjuk a lisztet, félrehúzzuk és belekavarjuk a pirospaprikát. Felöntjük a paradicsomlével és kevés vízzel csomómentesre kavarjuk, majd ráöntjük a levesre és kiforraljuk. A levest lefedve, fél óráig pihentetjük, majd tejföllel tálaljuk.

Ezt a levest drága anyai nagymamámtól tanultam, ő pontosan így készítette. Saját termesztésű, kerti paprikával, zöldségekkel, házi paradicsomlével, és zsírral  elkészítve ugyanolyan íze van, mint amilyent gyerekkoromban ettem.



20 megjegyzés:

María írta...

Kati (Makacska)a töltött paprikámhoz írta a múltkor, hogy Erdélyben levesként készül a töltött paprika, most láthatjuk is, hogyan. Nagyon finom lehet ez a leves változat is!
A képek megint gyönyörűek :)!

Flögi írta...

Így nem ismerem, de nekem túl "vizes" is lenne. Én mindig sűrű, jó fűszeres paradicsomlevesben főzöm a töltött paprikát. Biztos jó így is, de valahogy nekem nem passzol, én nagyon a megszokások embere vagyok. üdv, Flögi

Kisildi írta...

Nekem ez az igazi töltött paprika, így készítem én is, látszik, hogy "földik" vagyunk...

trollanyu írta...

Még sosem láttam ilyen levest, sajnos a töltött paprikát nem szeretem nagyon, de kíváncsi lennék az ízére így levesformában. Nagyon szép a terítőd is:)

Gabriella írta...

De érdekes... leves? Végül is rajongója vagyok a töltött paprikának, biztos ez a változat is nagyon ízlene nekem. :P

Éva írta...

Nagyon guszta! Még levesként nem ettem.Bár néha nem teljesen sűrű a rántásom a töltött paprikára és akkor már csak zöldség kellene bele és akkor levesként ehetnénk! Olyankor szoktam mellé egy kis krumplit főzni.Nagyon finom lehet így zöldséggel!

Flögi írta...

Sziasztok! Néztem, miket írtak mások, és most elgondolkoztam. Van akinek a töltött paprika akkor nem egyértelműen leveses kaja? Mert nekem az. de ezek szerint én vagyok eltévedve. Kerestem a blogomban, de nem találtam meg, ahogy én csinálom, mert valószínűleg csak a német nyelvű blogomba írtam be "mint magyar specialitást" :-) Szóval nálam mindig lében úszik. A németek serpenyőben vagy tepsiben sütik a darálthússal töltött (kaliforniai) paprikát és rizzsel és valamilyen öntettel eszik. Nálam a rizs is benne van. Így néz ki nálam:
http://reistdiemaus.blogspot.de/2011/05/gefullte-paprika.html
Kíváncsi vagyok, ti hogy csináljtok, akinél nem levesben úszik???
ődv, Flögi :-)

Blogkonyha írta...

Nem hallottam még erről a levesről...Lecsólevest szoktam főzni, az is finom. Nagyon guszta! Micsoda színek!

Anikó írta...

Nahát még csak nem is hallottam soha erről, hogy levesként is lehet, én sűrű édes paradicsomszósszal készítem a töltöttpaprikát, amiben apróra vágott zellerzöld is fő /1 liter paradicsomlével + kevés víz és rántással besűrítve szósz állagúra, amikor a töltelék már puha, és cukorral édesítve /és sós vízben főtt krumplival tálalom. De ezek szerint levesként zöldséggel és csak kevés paradicsomlével és sósan kell készíteni, hát ki fogom próbálni az érdekesség kedvéért:-))))

Adél írta...

Igen, Erdélyben ilyen formában ismert a töltött paprika.

Adél írta...

A gyerekkorunk hagyományai-szokásai belénk évődnek. Ez fordítva is igaz, nekem meg a sűrű mártásban nem passzol a töltött paprika:))

Adél írta...

Így van Ildi:)

Adél írta...

Köszönöm.

Adél írta...

Szerintem is ízlene ebben a formában is.

Adél írta...

Bizony, nagyon finom.

Adél írta...

Látom, akkor te is levesként ismered.Mert, hogy föntébb meg azt értettem, hogy nem.:)

Adél írta...

Erdélyben, többnyire igy készítik a töltött paprikát.

Adél írta...

Nagy úr a megszokás, de azért szerintem igy is ízlene nektek. Ki kell próbálni.

Anikó írta...

Feltétlen ki fogom:-))))

Flögi írta...

Most néztem csak vissza. Igen, tömény, nagyon sűrű paradiscomleves, de ilyen másfajta levesben én isem ismertem.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...