2012. október 10.

Szamosújvári mézes pogácsa (Chátlámá)





Hozzávalók: 20 dkg méz, 20 dkg porcukor, 45 dkg liszt, 2 db tojás, 5 g fahéj, 2 g sáfrány, 1 dkg szódabikarbóna, 5 dkg mogyoró, 5 dkg mandula, 3 dkg vaj

Elkészítése: A mézet egy zománcozott lábosba mérjük és hozzákeverünk ugyanannyi mennyiségű porcukrot. Gyakori keverés mellett, gyenge tűzre állítva felforraljuk. A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, majd ráöntjük a felforrt mézet. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a tojást, őrölt fahéjjal és sáfránnyal ízesítjük, majd hozzáadva a szódabikarbónát is, összegyúrjuk, és a tésztát alaposan kidolgozzuk. Lisztezett deszkára téve kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Váltakozva mindegyik pogácsa közepébe egy-egy mogyoró, illetve tisztított mandulaszemet nyomunk. Vajjal kikent, lisztezett tepsibe rakjuk, letakarva még kb. 30-35 percet pihentetjük és sütőbe téve kb. 20 percig sütjük. 

  A recept örmény eredetű, a vásárok legnevezetesebb csemegéje volt . Száraz, hűvös helyen nagyon jól tárolható, sokáig eláll.




5 megjegyzés:

teller-cake írta...

Nekem most már lassan mindenről a Karácsony jut eszembe, erről a finomságról meg pláne! :) Nagyon finom lehet!

Gabriella írta...

Nekem is nagyon karácsonyi hangulatom lett ettől a pogácsától... :)
Egyébként Apukám imádja ezt a fajta mézes pogácsát. No, nem mintha én nem tudnék eszegetni belőle... ;-)

gionetta írta...

Tényleg közeleg a karácsony. Nekem ettől a már bocsánat, de októberi ködös, "takony" időről rögtön a karácsony ötlik fel, hogy kinek, mit és mikor, hogyan. :) Ez a süti csak erősít ebben az érzésben.Nagyon finom lehet. Nekem olyan rusztikus, hagyományos.

Gerdi írta...

Nálunk a mézes nem fonódott össze a karácsonnyal, most mégis nekem ez az ünnep jelent meg a lelki szemeim előtt. Talán, mert már most várom:-)

Blogkonyha írta...

De jó lesz Karácsonyra gasztro-ajándéknak! Celofánban, szalaggal átkötve kedves ajándék...Szerintem. Guszta!!!

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...