2013. január 5.

Kolbászleves csipetkével






Hozzávalók: 2 szál, kb. 20 cm kolbász, 3 szál sárgarépa, 1 hagyma, 2 evőkanál olaj, só, bors, őrölt fűszerpaprika,  lestyánlevél; a csipetkéhez: 10 dkg liszt, 1 tojás, csipetnyi só; a tálaláshoz: 1 dl tejföl

Elkészítése: A zöldségeket megpucoljuk, a hagymát apróra a sárgarépát karikára vágjuk, majd az olajon együtt megdinszteljük. Félrehúzzuk, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk fűszerpaprikával, felöntjük vízzel és megfőzzük. Míg a leves fő, elkészítjük a csipetkét. A liszthez hozzáadjuk a tojást és a sót, előbb villával aztán kézzel jól összedolgozzuk, míg kemény, de rugalmas masszát kapunk. Az ujjunkkal egyforma darabokat csípünk a tésztából, egy mozdulattal golyóvá formázzuk, majd egy kissé meglisztezett tálcára tesszük. A csipetkék nem muszáj tökéletesen egyformák legyenek. Mikor a sárgarépa megfőtt, beletesszük a levesbe a csipetkét, a karikára vágott kolbászt és a lestyánlevelet. 5 percig főzzük, majd a lángot eloltjuk, a levest lefedjük, és 15 percig pihentetjük. Tejföllel tálaljuk.

Egy nagyon tartalmas, télies leves. A házi füstölt kolbásztól és a lestyán levéltől a levesnek nagyon kellemes íze van. A csipetkét egy nappal hamarabb is el lehet készíteni, egy kis szikkadás nem árt neki. A lestyánt ősszel szoktam eltenni, sóval és ecettel üvegben vagy pedig a fagyasztóba. Ha utóbbit használom, az szép zöld és üde színt ad a levesnek.


3 megjegyzés:

María írta...

Kolbászleveeees? :D Ez nagyon bejönne a családnak. Igaz a lestyánt még nem ismerem, de helyettesíthető lenne zellerlevéllel is, ugye?

Éva írta...

Még jó hogy már ebédeltem. Nagyon guszta és finom étel, ráadásul jó laktató is lehet!

Juci írta...

Két szál kolbász? De aztán tovább olvasva megnyugodtam, hogy csak 2o centisek.
Akkor minden ok, én is kérek egy tányérral!!

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...