2013. március 31.

Töltött bárányszegy


Hozzávalók
50-60 dkg bárányszegy, 40 dkg báránylapocka, 4 tojás, 15 dkg spenót, 5 dkg vaj, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 2-3 evőkanál olaj, 3-4 cikk fokhagyma, só, bors; 

a spenót mártáshoz: 15 dkg spenót, 5 dkg vaj, 1 teáskanál liszt, 2 cikk fokhagyma, 2,5 dl főzőtejszín, só, bors

Elkészítése: A bárányszegyét éles késsel óvatosan felszúrjuk és kívül-belül jól bedörzsöljük sóval, borssal és 2 cikk összetört fokhagymával, majd fóliával lefedve 2-3 óráig hűtőben tároljuk. A lapockahúst ledaráljuk, 3 tojást pedig keményre főzünk. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, a megmosott spenótot és megpároljuk. A darálthúshoz hozzáadjuk a kockára vágott tojásokat, a spenótot, a zsemlemorzsát és a felvert tojást. A masszát sóval és borssal fűszerezzük, összekeverjük és megtöltjük vele a bárányszegyet. A végét hústűvel összefogjuk, meglocsoljuk olajjal, kevés vizet öntünk alája és fóliával lefedve 40 percig sütőben sütjük, majd a fóliát levéve kicsit pirulni hagyjuk. A spenót mártáshoz a vajon megpároljuk az apróra vágott fokhagymát és a spenótot, megszórjuk egy kevés liszttel és felöntjük a tejszínnel, majd összeforraljuk. Sóval és borssal ízesítjük. A töltött bárányszegyet ujjnyi szeletekre vágjuk, mártással és krumpli pürével tálaljuk. 


Piept de miel umplut

Ingrediente:  1 bucată(500-600 g) piept de miel fără os, 300 g spată de miel, 4 ouă, 150 g spanac, 50 g unt, 1 lingură pesmet, 2-3 linguri ulei, 3-4 căţei de usturoi , sare, piper; pentru sosul de spanac: 150 g spanac, 50 g unt, 1 linguriţă făină, 2 căţei de usturoi, 250 ml smântână de gătit, sare, piper. 

Prepararea: Pieptul de miel se înfige cu un cuţit subţire şi ascuţit, dintr-o parte în alta, astfel încât să se formeze în interior un buzunar, având grijă să nu se taie marginile. Usturoiul se zdrobeşte, se amestecă cu sare şi piper şi se condimentează pieptul în interior şi în exterior. Se acoperă cu o folie şi se pune la rece 2-3 ore. Între timp se fierb 3 ouă, spata de miel se taie cubuleţe şi se dă prin maşina de tocat carne. Se topeşte untul într-o tigaie, se adaugă spanacul şi usturoiul pisat, se înăbuşesc împreună până când spanacul scade. Se lasă la răcit. Se amestecă carnea tocată cu spanacul rece, ouăle tăiate cubuleţe, pesmetul şi oul bătut. Se asezonează cu sare şi piper şi se umple în buzunarul pieptului de miel. Latura deschisă se coase sau se prinde cu frigare.  Se aşază pieptul în tavă, se stropeşte cu ulei, se toarnă puţină apă,  se acoperă cu folie de aluminiu şi se coace în cuptor 40 de minute. Se ia folia şi se se lasă la rumenit încă 10 minute. Între timp se topeşte untul pentru sos, se adaugă usturoiul pisat, spanacul  spălat şi se înăbuşesc. Se presară cu făină, se amestecă şi se adaugă smântâna de gătit. Se asezonează cu sare și piper şi se îngroaşe.  Pieptul umplut se taie felii şi se serveşte cu sos şi piure de cartofi.



1 megjegyzés:

Az amatőr hagyományörző írta...

Ezt a spenótszószos körítést nem ismertem , nagyon finom lehet ,- ez egy régi recept lehet - egyszer majd ki kell próbálnom ! GRATULÁLOK !

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...