2013. április 13.

Angyalok eledele

Az  angyalok eledele -Angel food cake - könnyű, légies, fehér sütemény. Nagyon régi recept, már 19. század végén írtak róla Amerikában. Állítólag holland eredetű, amit a megmaradt tojásfehérje felhasználására találtak ki .


Eredeti recept szerint kuglóf formában kell sütni 35-40 percig. Én tepsiben sütöttem, és 13. percben megnéztem, hogy mi van vele.  Tűpróbát vettem és teljesen át volt sülve, de a teteje még fehér volt. Nem hagytam tovább barnulni, így  még az alja is  hófehér maradt. A tepsiben hagytam kihűlni és nem esett össze egyáltalán.




Hozzávalók: 42 dkg (kb.12 db) tojásfehérje, 12 dkg cukor, 10 dkg liszt, 2 dkg étkezési keményítő, 10 dkg porcukor, 1 evőkanál citromlé, 2 evőkanál tejszín, 1 teáskanál vanília kivonat, csipetnyi só;
a díszítéshez: 2,5 dl habtejszín, kandírozott virágszirmok

Elkészítése: A tojásfehérjét pár órára szobahőmérsékleten tartjuk, majd kézi habverő lassú fokozatán verni kezdjük. Mikor félig felverődött, beleszórjuk a sót és gyorsítjuk a fokozatot, majd kanalanként hozzáadjuk a cukrot és kemény habbá verjük. A végén hozzáadjuk a tejszínt és a vanília kivonatot, ezzel már csak addig verjük, mig összekeverődik. A lisztet, az étkezési keményítőt és a porcukrot összevegyítjük és átszitáljuk, majd kanalanként adagolva a tojáshabba forgatjuk. Sütőpapírral bélelt, kb. 26x36 cm nagyságú tepsibe öntjük és előmelegített sütőben 13 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágjuk és tejszínhabbal díszítjük. Tetejére kandírozott virágszirmokat teszünk. 

6 megjegyzés:

Kati írta...

Adél, ez csodasyép ezekkel a kandirozott virágokkal. Én még nem kandiroztam az idén, de jó lenne.

trollanyu írta...

Csodás lett így tepsiben is, mi is nagyon szeretjük:) Nagyon szépséges az ibolya díszítés.

Blogkonyha írta...

Nekem ránézésre rögtön a Hófehérke jutott róla az eszembe... Olyan üde és ártatlan... Kimondottan szép sütemény!

Judt írta...

De nagyon érdekes ez a süti! Állagra milyen? Mint egy piskóta?

Adél írta...

Nagyon puha, könnyű, légies a szerkezete. Igen, hasonlít a piskótához, de ízre kicsit más,semlegesebb, érződik, hogy csak fehérje van benne.

Judit írta...

Köszönöm a választ! :)

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...