2013. szeptember 20.

Gombás rizspogácsa sütőtökös mártogatóssal




Hozzávalók:15 dkg rizs, 20 dkg csiperkegomba,1 hagyma, 2 evőkanál olaj, 1 tojás, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 5 dkg sajt, só, bors, bazsalikom; a mártogatóshoz: 25 dkg sütőtök, 2 dl paradicsomlé, 1 cikk fokhagyma, 3 dkg vaj, só, bazsalikom

Elkészítése: A rizst enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és csepegni hagyjuk. A hagymát apróra vágjuk és az olajon félig megdinszteljük. Míg a hagyma dinsztelődik, a gombát apróra vágjuk, hozzáadjuk a hagymához és együtt dinszteljük tovább, míg a keletkező leve elfő. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kevés bazsalikommal és hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, összekeverjük a rizzsel, a zsemlemorzsával, a tojással és pogácsákat formázunk a masszából. Sütőpapírral bélel tepsibe rakjuk, tetejükre kevés reszelt sajtot teszünk és előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt megsütjük. Közben elkészítjük a mártogatóst is. A sütőtököt szeletekre vágjuk és a sütőben megsütjük. Ha kész van, héjából kikaparjuk a tökhúst és villával összetörjük. A fokhagymát apróra vágjuk, a vajon kissé átforgatjuk, majd hozzáadjuk a tökhúst és felöntjük a paradicsomlével. Sóval és kevés bazsalikommal ízesítjük, majd felforraljuk. Melegen vagy hidegen egyaránt fogyasztható.

  
Megjegyzés: A rizspogácsákat készíthetjük úgy is, hogy megforgathatjuk zsemlemorzsában és kevés zsíradékon megsütjük. Tálalhatjuk feltétként főzelékek mellé, önmagában kiváló vacsora, vagy kis dobozban vihetjük tízórainak a munkahelyre is.

1 megjegyzés:

Culinaria Ungaria írta...

Nagyon jól hangzik! Imádom az ilyen "vegás fasírtszerüségeket"!! A sütöben való elkészítés meg különösen egészségessé teszi! Majd jelentem, hogy nekünk hogy ízlett!

Szép hétvégét kívánok Neked! Krisz :-)

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...