2013. szeptember 29.

Szüreti dínom-dánom



A vidéki gazdaságokban az ősz legfontosabb eseménye a szűret, mely a szőlős nagyságától függően, akár egy társasági esemény is lehet. Ilyenkor összesereglik az egész család, ha pedig a szőlős nagyobb, akkor jönnek a közeli és távoli rokonok, jó szomszédok, hogy együtt segítsenek a gazdának. Kora reggel a háziak sonkával, szalonnával és kolbásszal kínálják a társaságot, kedvcsinálónak pedig pálinkát adnak, ami után kivonulnak a szőlősbe. A lányok és asszonyok szedik a szőlőt, a férfiak pedig a présházhoz hordják, közben folyik a móka, a viccelődés, a nóta és a hangoskodás. A szűret befejezése után  terített asztal várja őket, majd este a felvonulás és szűreti bál. Vidékenként változik a szűreti ebéd vagy vacsora. Van ahol bográcsban főznek birkapörköltet vagy marhagulyást, van ahol mustos pecsenyét,  szőlős kacsát vagy töltött káposztát. 
Az  alábbi szüreti menüsort a mezőségi falvakban szokták készíteni a gazdasszonyok.



Zöldséges kakasleves



Hozzávalók: 1 házilag nevelt kakas, 50 dkg sárgarépa, 30 dkg petrezselyemgyökér, 1 zellergumó, 1 nagy karalábé,  1 kis fej karfiol, 1 kis kelkáposzta, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 paprika, 1 csípős paprika, só, szemesbors; a tálaláshoz: rombusztészta

Elkészítése:  A konyhakész kakast feldaraboljuk és hideg vízben főni tesszük. Amikor felforrt, a habját szűrőkanállal leszedjük, hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, a sót meg a szemesborsot és lassú lángon, gyöngyözve  főzzük. Mikor a kakashús félig megfőtt, hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket és továbbra is lassú lángon készre főzzük. Félrehúzzuk és kicsit hagyjuk leülepedni, majd a húst meg a zöldségeket kivesszük és a levest átszűrjük. A combokat és a mellehúsát félretesszük, a többi csontos részekről a húst leszedjük és a kakas aprólékjával  meg a feldarabolt  zöldségekkel együtt visszatesszük a levesbe.Tálalás előtt a tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük és a leves mellé kínáljuk.



Szüreti kakaspecsenye



Hozzávalók: levesben főtt kakashús, 1 nagy káposzta, 2 paradicsompaprika, 1 hagyma, 2-3 gerezd Cabernet Sauvignon szőlő, 1 evőkanál zsír, só, bors

Elkészítése: A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. A zsiradékot felmelegítjük és a hagymát üvegesre dinszteljük benne. Hozzáadjuk a csíkokra vágott káposztát meg az apró kockára vágott paradicsompaprikát, megszórjuk sóval meg frissen őrölt borssal és  víz hozzáadása nélkül megpároljuk. A végén belekavarjuk a megmosott és leszemezett szőlőt és egy sültestál aljára simítjuk. A kakashúst  a káposztára rakjuk, megszórjuk borssal, kevés forró zsírral lekenjük és forró sütőben vagy ha van, kemencében, ropogósra sütjük. 


Kacsazsíros pogácsa- recept itt




 


6 megjegyzés:

sedith írta...

Micsoda fotók, micsoda hangulat! Milyen jó a háznál a fiatal munkaerő! ;) :) A fogások is remekek! :)

Anikó írta...

Adél az egész kakasos menüd egy csoda, de különösen a levesed, a gyönyörűséges látványától készen vagyok, a fél életemet adnám, ha most itt lenne /ugyanis délidő van és én éhes vagyok/és ehetnék belőle. A képeid is szépségesek, ők a gyerekeid a képen????

Adél írta...

Edith, köszi :) sokat segítettek :)

Anikó: Annyira finom volt a levese, hogy nem győztünk jóllakni vele:) Az én lányom a barnábbik, sárga-feketeujjas felsőben. A másik kislány és a fiú barátjai.

Roza írta...

A menüsor, a képek, minden a megszokott igényességgel készült.
Adélka, pont arra gondoltam, az a kislány biztosan a Tiéd:) Hasonlít rád.

Anikó írta...

Adél hasonlít rád nagyon, most hogy jobban megnéztem őket, már elsőre is kitalálhattam volna:-))))
Adél elhiszem, hogy isteni volt a kakas levese, ordít ki a képről, hogy egy csoda, most megint percekig néztem, olyan gyönyörűségesen étvágygerjesztő, sajna most húsmentes diétán vagyok egy kicsit,muszáj lenne fogynom valamennyit, meg köszvény gyanú van, gondolhatod hogy szenvedek amikor imádom az ilyen leveseket és semmit nem ehetek csak zöldségeket, na szóval elegem van, de legalább a képben gyönyörködöm:-))))

Anikó írta...

Ja és vittem a kacsazsíros pogácsádat is, mert valamikor megsütöm az biztos:-))))

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...