2013. december 3.

German Rouladen mit Speckknödeln azaz Német hústekercs kenyérgombóccal




Hozzávalók 
 a hústekercshez  4 személyre: 4 szelet marha vesepecsenye, 12 szelet császárszalonna, 4 teáskanál mustár, 2 savanyú uborka, 1 hagyma, 1 l marha húsleves, 2 dl vörösbor,  3+3 dkg vaj, 1 evőkanál étkezési keményítő, só, bors, babérlevél, szegfűbors; 

a kenyérgombóchoz: 20 dkg kenyér, 7 dkg császárszalonna, 1 hagyma, 2 tojás, 5-6 evőkanál tej, 1-2 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, majoránna, só, bors; 

továbbá: 50 dkg savanyított káposzta, 2 evőkanál olaj


Elkészítése
A marhahúst kiklopfoljuk, megsózzuk és megszórjuk frissen őrölt borssal, majd lekenjük a mustárral és befedjük 3-3 szelet császárszalonnával. Tetejére rakjuk a vékonyra szeletet savanyú uborkát meg a hagymát és szorosan feltekerjük, majd madzaggal szorosan összekötjük mint a sonkát. A vajat felhevítjük és nagy lángon a hústekercseket körbesütjük míg megbarnulnak, majd félretesszük. A visszamaradt zsiradékra öntjük a húslevest, felforraljuk és visszatesszük a tekercseket. Ráöntjük a bort, hozzáadjuk a szegfűborsot meg a babérlevelet és lassú tűzön puhára pároljuk. Mikor a tekercsek megpuhultak kivesszük őket, a megmaradt levet pedig leszűrjük és visszatesszük a tűzre. A keményítőt elkavarjuk egy kevés húslevessel és belekavarjuk a mártásba, majd sűrűsödésig  főzzük. Tálaláskor a forró mártásba belekavarjuk a megmaradt vajat is. 

A kenyérgombóchoz a kenyeret kis kockákra vágjuk és meglocsoljuk kevés tejjel. A császárszalonnát és a hagymát apróra vágjuk és üvegesre dinszteljük. Mikor kihűlt hozzáadjuk a kenyérhez az apróra vágott petrezselyemzölddel, a majoránnával meg a felvert tojással együtt. Megszórjuk a liszttel, sózzuk, borsózzuk és összedolgozzuk. 10- 15 percig állni hagyjuk, majd tojásméretű gombócokat formázunk belőle és enyhén sós vízben, lassú tűzön 4-5 perc alatt kifőzzük. Szűrőkanállal kiemeljük és melegen tartjuk. 

A káposztát nagyon vékony csíkokra vágjuk, ha túl savanyú, kicsit leöblítjük, majd az olajon, állandóan kavarva megdinszteljük. Tálaláskor a gombócokat a dinsztelt káposztára helyezzük, mellé mártást teszünk és a szeletekre vágott tekercseket rárakjuk. 



4 megjegyzés:

Az amatőr hagyományörző írta...

Igen finom étel lehet ! Ezt most Mikulásra ki kell próbálnom !

Flögi írta...

Ezt valamiért átugrottam, csak most látom. Ezt nagyon szeretjük, itt nagy népkaja és az esküvőnkön is ez volt. Én is szoktam csinálni, de én baconszeletek helyett apró kockaás nyersbaconsonkát teszek bele, amin nincs rajta a zsír. Párom meg nem szereti, ha uborka is van benne, így azt sajnos elhagyom (mert én szeretem). üdv

gionetta írta...

Hú, de nagyon tuti lett! Anyósom is kis kisütött szalonnakockákat tesz bele és kihagyja az uborkát. Azzal szerintem zamatosabb és a szaft is ízesebb. Most már, jelentem, én is megtanultam Rouládét készíteni! ;-)

Gabriella írta...

Ó, de jól néz ki, és biztos, hogy nagyon finom... :P

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...