2013. december 2.

Schwäbische Maultaschen azaz Sváb ravioli leves


A decemberi Erdélyi konyha gasztromagazinban a kulináris utazások rovatban, a német gasztronómiáról írtam. Köszönöm az útbaigazítást Györgyinek, a Gionetta blog szerzőjének !

A német gasztronómia nem egybefüggő hanem régiók szerint egyedi ételekkel rendelkezik amelyeken érezni lehet a környező országok konyháinak a befolyását. Legismertebbek a bajor konyha, a frankok konyhája, a Hesseni, a Rajnai, valamint  a Türingiai tartományok ételei. Míg az észak-német konyha a krumplit, addig a dél-német konyha inkább a tésztákat részesíti előnyben. Összességében véve nagyon kedveltek a különböző öntetekkel készült saláták melyeket előételként fogyasztják. Levesek közül a tésztás, a burgonyás  valamint a krémleveseket készítik. Marha, sertés, szárnyas és halhúst  egyaránt fogyasztanak amit inkább bő lében párolnak, valamint  húskészítményeket, különösen a kolbászt meg a virslit. Jellemző a húsok mellé a tejfölös vagy pikáns mártások és köretként a krumpli, a káposzta, a zöldségek, valamint a nudlifélék, a galuskák és a gombócok. Sokféle kenyeret és péksüteményt készítenek, különösen elterjedtek a magvas és a barna rozslisztből készült termékek.




Sváb ravioli leves   /    Schwäbische Maultaschen 

Hozzávalók 6 személyre:  2,5-3 l marha húsleves, metélőhagyma, petrezselyemzöld; 
a tésztához: 10 dkg liszt, 1 tojás, só; 
a töltelékhez: 20 dkg marha hús, 5 dkg füstölt sonka, 1 szelet kenyér, 1 evőkanál főtt spenót, 1 hagyma, 1 evőkanál olaj,1+1 tojás, petrezselyemzöld, majoránna, só, bors

Elkészítése: A tésztához a lisztet gyúródeszkára szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk, beleszórunk egy csipetnyi sót és beleütjük a tojást. Villával felverjük, miközben  belülről kifelé haladva beledolgozzuk a lisztbe. Mikor már villával nehéz dolgozni, kézzel gyúrjuk tovább, míg a tészta összeáll és kisimul. Letakarjuk és 30 percig pihenni hagyjuk. Addig elkészítjük a tölteléket. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és az olajon üvegesre dinszteljük. A kenyeret vízbe áztatjuk. A húst meg a sonkát ledaráljuk, hozzáadjuk a kiszorított kenyeret, a hagymát, a spenótot, az apróra vágott petrezselyemzöldet meg a majoránnát és a felvert tojást. Sóval és borssal fűszerezzük, majd jól összedolgozzuk. A tésztát nyújtófa segítségével vékonyra kinyújtjuk és 6-7 cm-es négyzetekre vágjuk, majd egy -egy kávéskanálnyi masszát rakunk a közepükbe. A tojást felverjük és egy ecsettel körbekenjük a négyzetek oldalát, majd középen egymásra hajtjuk és a szélein lenyomjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki. A húslevest felforrósítjuk és a raviolikat kiforraljuk benne. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel és metélőhagymával, majd azonnal tálaljuk.

 Ebből az adagból 30 db ravioli jött ki.



10 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Micsoda precíz munka! Baromi guszta leves! Ebédre de jó volna...

Adél írta...

Kriszti, ajánlom kipróbálásra, hisz nagyon finom volt!

Roza írta...

Tényleg kipróbálásra való ez a guszta recept, Adélka!

Kellemes, örömteli és nyugodt, békés Adventet kívánok!!

Nea írta...

Nagyon különleges leves, ízletes lehet. Számomra érdekes volt olvasni az összefoglalót a német gasztronómiáról. Köszönöm!

Ági írta...

De ügyes vagy! Nagyon csinosak! :) Biztos isteni finom!

Anikó írta...

Gyönyörű, étvágygerjesztő és nem is komplikált:-))))

gionetta írta...

Aleda! Ezt bármely szomszédasszonyom bátran megirigyelné! Nagyon guszta lett és tökéletes a leírás. Örülök, hogy segíthettem! :-))

Adél írta...

Köszönöm lányok, kedvesek vagytok! :)

Gionetta, olyan öröm volt ezt a menüsort elkészíteni, nem is gondoltam volna előtte:) Nagyon finom volt a leves és a második is. Nem is beszélve az édességekről:) Köszönöm, még egyszer, igazán kedves voltál! :)

Adél írta...

Köszönöm lányok, kedvesek vagytok! :)

Gionetta, olyan öröm volt ezt a menüsort elkészíteni, nem is gondoltam volna előtte:) Nagyon finom volt a leves és a második is. Nem is beszélve az édességekről:) Köszönöm, még egyszer, igazán kedves voltál! :)

marisz57 írta...

Nagyon tetszik! Alkalomadtán én is elkészítem. köszönöm, hogy megosztottad!

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...