2014. január 6.

Narancstorta exotikus gyümölcsökkel- Tort de portocale cu fructe exotice


Hozzávalók  
a piskótához: 4 tojás, 8 evőkanál cukor, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál narancslé, 8 evőkanál liszt, 1 narancs reszelt héja, csipetnyi sütőpor; 
a csokoládés : 20 dkg 50 %-os csokoládé(fontos az 50 % kakaótartalmú csokoládé,  20 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 1 dl tejszín
a narancsos krémhez: 25 dkg görög joghurt, 10 dkg porcukor, 2 dl habtejszín, 10 g zselatin, 2 narancs
továbbá: 1 narancs leve, 3 dl habtejszín, 2 narancs, 3 kiwi, 1 gránátalma

Elkészítése: 

A piskótához az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral, a végén hozzáadjuk a narancs reszelt héját, narancslevet meg az olajat és kissé még együtt verjük. A sütőport összevegyítjük a liszttel és lazán beleforgatjuk a tojáshabba. 24 cm.es  tortaformába  öntjük és előmelegített sütőben, 180 fokon, 20 perc alatt  megsütjük. 

A csokoládés krémhez a tejszínt felforraljuk, hozzáadjuk a feltördelt csokoládét, a porcukrot meg a vajat és lassú lángon addig kavarjuk, míg egynemű krém lesz. Félrehúzzuk és többször átkavarva, kenhető  állagúra hűtjük.

Egy kevés narancshéjat lereszelünk és kiszorítjuk a levét. Feloldjuk benne a zselatint, felmelegítjük(nem forraljuk), majd belekavarjuk a joghurtba. Belekavarjuk a reszelt narancshéjat is. A habtejszínt felverjük és könnyedén összekavarjuk a joghurttal. 

A piskótát lapjában kettőbe vágjuk és a lapokat meglocsoljuk a narancslével, majd lekenjük a csokoládés krémmel. Kapcsos tortaforma aljára tesszük az első lapot és rákenjük a joghurtos krém felét, rátesszük a második lapot és befedjük a megmaradt krémmel. Egy éjszakára dermedni hagyjuk.

A tortát tálcára emeljük, az oldalát bevonjuk a felvert habtejszínnel és kirakjuk a gyümölcsökkel.



Tort de portocale cu  fructe  exotice

Ingrediente:

pentru blat: 4 ouă, 8 linguri zahăr, 2 linguri ulei, 2 linguri suc de portocale, 1 lingură de coaja rasă de portocală, 8 linguri făină, ½  plic praf de copt;

pentru crema de ciocolată: 200 g ciocolată cu minim 50 % conținut de cacao, 200 g unt, 50 g zahăr pudră, 100 ml frişcă;

pentru crema de portocale: 250 g  iaurt grecesc, 100 g zahăr pudră, 200 ml frişcă, 10 g gelatină, 2 portocale;

pentru asamblare şi decorare: sucul de la 2 portocale, 300 ml frişcă, 2 portocale, 3 kiwi, 1 rodie.

Prepararea:

1.      Se mixează ouăle întregi zahărul, până se obține a spumă densă , după care se încorporează coaja şi zeama de portocale, uleiul și  făina amestecată cu praful de copt.

2.      Compoziţia se  coace  într-o formă de tort de 24 cm, timp de 20-25 minute la 180 de grade.

3.      Pentru  crema de ciocolată se amestecă la foc mic frişca, untul, ciocolata mărunțită și zahărul pudră, până se obţine o cremă omogenă, după care se lasă la răcorit.

4.      Pentru crema de portocale se rade puţină coajă de portocală, se  stoarce  zeama şi se dizolvă în ea gelatina. Iaurtul se amestecă cu zahărul pudră, apoi se încorporează coaja rasă, frişca bătută și gelatina încălzită.

5.      Blatul se taie în două foi, se însiropează fiecare cu sucul de portocale, după care se ung cu crema de ciocolată. Se pune unul dintre foi în inel de tort, se întinde jumătate din crema portocale, se aşează a doua foaie, peste care se întinde crema rămasă.

6.      Tortul se lasă 3-4 ore la rece, după care se scoate inelul, se îmbracă cu frişcă bătută şi se decorează cu fructele exotice.


A tortát a férjem szülinapjára készítettem. Boldog szülinapot itt is, kedvesem :)








11 megjegyzés:

marisz57 írta...

Hű, de csodálatos torta!
Gratulálok hozzá!
a férjedet pedig isten éltesse sokáig! :)

Flögi írta...

Hű, ez istenien néz ki. Még sosem jöttem rá, hogyan lehet a gránátalát enni, hiszen nincs belseje, azaz húsa, csak ezek a bogyók benne, azokat kelle ezek szerint megenni? :-)

Roza írta...

Isten éltesse a párodat, Adélka!!
A torta egyszerűen gyönyörű!:)

Blogkonyha írta...

Boldog szülinapos ez a torta! Pompásan fest!!!

Okki írta...

Boldog születésnapot férjednek! Isten éltesse még nagyon sokáig! :)
Csodaszép és finom tortát készítettél!

Adél írta...

Köszönöm szépen, a férjem nevében is!
:)

Névtelen írta...

Kedves Aleda! A recept alapján elkészítettem a tortát (életem első próbálkozása). Az ízek csodálatosak. A csokis krémmel viszont volt egy kis gondom. Szirup sűrűségű volt kihűlés után is és csak kb.2-3 óra múlva sűrűsödött be. Mit ronthattam el?

Adél írta...

Egy dologra tudok tippelni, hogy nem használt 50%-os kakaótartalmú csokoládét, ugyanis az keményíti meg a csokoládékrémet. Esetleg talán főzte is a krémet? Ugyanis, csak melegíteni kell és közben kavarni, egészen addig, míg egynemű lesz a krém.

Névtelen írta...

A csoki valóban nem volt 50% kakaótartalmú :-(. Köszönöm a választ.Amint alkalom adódik újra megsütöm a tortát :-)

Eszter79 írta...

Azokban a kis bogyókba nagyon sok c vitamin van.

Eszter79 írta...

Elfogadnék belőle egy nagy szeletet

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...