2014. április 10.

Boszorkánykonyha


Megjelent az Erdélyi Konyha lapcsalád legújabb tagja a BOSZORKÁNYKONYHA gasztromagazin!

Kiadványunk gyakorlati megoldások tárházát kínálja, megtanítja, miként lehet újra felfedezni az elfedett ennivalókat, vegyszerekkel tele világunkból menekülve hogyan ismerhetjük fel és fogyaszthatjuk a vadnövényeket, erdei gyümölcsöket, gombákat,és milyen feledésbe ment, de ma is megtalálható alapanyagokból főztek szépanyáink.

 




Régtől köztudott dolog, hogy a férfi szívéhez mindig a gyomrán keresztül vezet az út, ezért mindig is nagy praktika volt, hogy a kiszemelt férfit mágikus erejűnek hitt étellel vagy  itallal kínálták, hogy aztán az a szerelem rabja legyen. A kevésbé szerencsés nők előszeretettel fordultak boszorkányokhoz ilyen ételekért vagy nagy odaadással tanulták és lesték el ezektől a recepteket. A boszorkányos konyha nagyon kötődik a természethez, a természetes alapanyagok használatához és a gyógynövényekhez, ezért az ilyen ételek általában szabad tűzön főnek, mindig tartalmaznak gyógynövényeket, fűszernövényeket, ehető virágokat, vadon élő állatok húsát és tojását. A boszorkányos ételek a megszokottnál több alapanyagból készülnek, sokszor nem a megszokott párosításokban, gyakran csípősek, pikánsak vagy keserűek. Az alábbi menü összeállításában ezen alapelveket tartottuk szem előtt, tehát akár hisznek a boszorkányokban, akár nem, garantáltan elérnek vele a kedvelt férfi szívéhez. 







Tavaszi boszorkányleves 4 személyre

Hozzávalók: 1 konyhakész fürj, 1 szál csípős kolbász, 8 fürjtojás, 2 krumpli, 15 dkg gomba, 1 csokor medvehagyma, 2 szál zöldhagyma, 1 csípős paprika, 1 dl paradicsomlé, 1 evőkanál liszt, 2+2 evőkanál olaj, só, fűszerpaprika, 1 teáskanál köménymag; 
a tálaláshoz: tejföl

Elkészítése: A konyhakészre pucolt fürjet kisebb darabokra vágjuk és a felhevített olajra dobjuk. Megszórjuk  a köménymaggal és fehéredésig dinszteljük. Félrehúzzuk a tűzről, megszórjuk a fűszerpaprikával, megsózzuk, összekavarjuk és felöntjük vízzel, majd puhára főzzük. Mikor a hús majdnem megfőtt hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát, a kockára vágott krumplit, a karikára vágott kolbászt, zöldhagymát és csípős paprikát meg a csíkokra vágott medvehagymát és együtt puhára főzzük. A megmaradt olajon világosra pirítjuk a lisztet, felöntjük a paradicsomlével és berántjuk vele a levet. A végén beleütjük a fürjtojásokat és kavarás nélkül megfőzzük. Tejföllel tálaljuk. 


2 megjegyzés:

Roza írta...

Ez igen!:) Nagyszerű kiadvány, nagyszerű étel!

Adél írta...

Köszönöm Róza! A lap szép lett, de a levesnek is volt ám keletje:)

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...