2014. július 29.

Kajszibarack kompot és szörp





Kajszibarack kompot

Hozzávalók 10 db, 7 dl üveghez: 5 kg nem túl érett kajszibarack, 1 kg cukor, 4 l víz

Elkészítése: A barackot kiválogatjuk és 3-4 vízben megmossuk. A vizet felforraljuk a cukorral és 3-4-sével a barackokat 1 percre beletesszük, szűrőkanállal kiemeljük és tiszta, csírátlanított üvegekbe tesszük, majd a levet rátöltjük és rácsavarjuk a tetejét.  Egy nagy lábas alját vastagon kibéleljük újságpapírral, ráhelyezzük az üvegeket és felöntjük annyi vízzel, hogy az üvegek nyakáig érjen. Lassú tűzön felforraljuk és a forrástól számítva, 15 percig dunsztoljuk. Eloltjuk alatta a tűzet és a vízben hagyjuk kihűlni. Másnap kivesszük, az üvegeket szárazra töröljük és hideg kamrában tároljuk.



Kajszibarack rostos szörp

Hozzávalók:  1 kg kajszibarack, 1,5 l víz, 80 dkg cukor, szalicil, 1/2 teáskanál citromsó

Elkészítése: A barackot megmossuk és 1-2 percre forró vízbe dombjuk, majd szűrőkanállal kiszedjük és kicsit hűlni hagyjuk. A héját lehúzzuk, a magját kiszedjük, majd egy hibátlan, zománcozott edénybe tesszük, hozzáadjuk a citromsót és felöntjük a vízzel. Addig forraljuk, míg a gyümölcs szétfő, majd összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a cukrot és visszatesszük főni, míg a habja elfő, majd eloltjuk a tűzet alatta és belekeverjük a szalicilt. Csírátlanított üvegekbe töltjük és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.Vízzel vagy ásványvízzel hígítva fogyasztjuk.

1 megjegyzés:

Verus írta...

Nagyon guszták, egy pár üveggel én is elfogadnék :)Gyönyörű a színük.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...