2015. január 23.

Cigányka- Cighir de porc



A cigánykát Erdélyben, legalábbis a mezőségen nem szokás készíteni, az idei disznóvágás alkalmával készült nálunk először, de biztos, hogy nem utoljára. Egyforma mennyiségű kolbász és májas masszából készíthető, fagyasztva jól tárolható.  Melegen is kitűnő, de hidegen szeletelve a legfinomabb. 



 Viki receptjét vettem alapul , de saját ízlésünknek megfelelően készítettem el.

Hozzávalók: 1 kg hasaalja vagy dagadó, 50 dkg máj, 20 dkg tüdő, 20 dkg szalonna, 10 dkg rizs, 1 hagyma, 4-5 cikk fokhagyma, 1 evőkanál zsír, 2 tojás, só, bors, fűszerpaprika, majoránna, sertésháló(fátyolháj)


Elkészítése:  Külön-külön kolbász illetve májas hurka masszákat készítünk. 

A kolbászmasszához a fokhagymát áttörjük, kb. 1,8-2 dkg sóval eldörzsöljük, majd felöntjük 1 dl hideg vízzel és állni hagyjuk. A hasaalját csíkokra vágjuk és 5-6 mm-es tárcsán ledaráljuk. Hozzáadjuk az átszűrt fokhagymalevet, a fűszerpaprikát, a borst, majd összedolgozzuk. Ha szükséges még sózzuk. 

A májas hurkához az apróra vágott hagymát a zsíron megdinszteljük, kihűtjük. A rizst enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük és lecsöpögtetjük. A májat szintén enyhén sós vízben, kb. 25-30  perc alatt megfőzzük, majd kivesszük és lében megfőzzük a tüdőt meg a szalonnát is. A kihűlt májat, a tüdőt meg a szalonnát kisebb darabokra vágjuk és a hagymával együtt ledaráljuk. Hozzáadjuk a rizst, sóval, frissen őrölt borssal és majoránnával fűszerezzük, majd összedolgozzuk.

 A két masszát egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojásokat, alaposan összekeverjük, majd ebből egy-egy maréknyit a 20x20 cm-re vágott sertésháló közepére tesszük, belecsavarjuk, végeit aláhajtjuk. Kb. 8-10 cigányka lesz ebből az adagból. Zsiradék hozzáadása nélkül, sütőben sütjük, lassú tűzön. Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható. 






2 megjegyzés:

Anikó írta...

Nálunk ez a felvidéki családrésznél rendszeresen volt disznóvágáskor, ezt a hártyát viszont csak a bekevert fűszeres kolbászhússal töltötték /tehát májassal nem/ és sütötték jó ropogósra, mifelénk csak "cigánkának" nevezték.
nagyon finom, szerettük nagyon mindig:-))))

Adél írta...

Mi is először készítettünk ilyet, de nagyon ízlett! :)

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...