2015. március 19.

Erdélyi konyha- HÚSVÉTI Extra- lapszemle



Megjelent az Erdélyi konyha lapcsalád HÚSVÉTI extra kiadványa! Fogadják szeretettel, hisz mi is szívből készítettük, nagy odaadással, annak reményében, hogy elnyeri a tetszésüket! 


Rögtön a 3. oldalon a főszerkesztő, Sütő Edith Magdolna ünnepi morfondírját olvashatják, melyben arról ír, hogy, bár sokan sokféleképpen várjuk és ünnepeljük a húsvétot, különböző szokásokat vagy hagyományokat ápolunk, nem szabad elfelejtenünk, hogy köszönettel tartozunk Krisztusnak a megváltásunkért. Továbbá a főszerkesztő elmeséli a tavaly átélt félig humoros, félig kínos locsolkodási esetét. 


A 4. oldalon Barabás Orsolya kolléganőm a testi -lelki megtisztulás jegyében ír a böjtről, ennek időszakáról és jelentőségéről.  A könnyebb betartás érdekében, Orsi néhány jó tanáccsal is szolgál, valamint megemlíti a böjt több típusát is. 


Az 5-6-7. oldalakon Hegyi Zsuzsánna, Gál Edit és jómagam, az előbbi témához igazodva, húsmentes, vegán  valamint halas recepteket hoztunk. 


A hosszú és kimerítő téli időszak után, nemcsak szemünk, hanem testünk is vágyik a zöldekre: Gergely Edit és György Ottilia kolléganőim gondoskodtak a 8-9. oldalakon, hogy ellássák önöket csupazöld, vitamindús receptekkel. 


A 10-12 oldalakon Barabás Orsolya és Hegyi Zsuzsánna színes, vidám, hangulatteremtő díszekkel és ötletekkel szolgálnak, továbbá a 13-14 oldalakon Kádár Katalin mutatja be a hímzőfonallal dekorált, valamint jómagam a tortapapír-alátéttel díszített tojásokat. 



Interjút olvashatnak a 14-15.oldalakon Kisné Portik Irén néprajzkutatóval és betekintést nyerhetnek a Gyergyószentmiklósi Népművészeti Alkotóházba, ahol 2500 különböző mintájú hímes tojás látható. Kisné Portik Irén elmondja, hogy mit jelképez a tojás, mikor és milyen alkalomból adtak tojást egymásnak az emberek, és hogyan lett a húsvéti ünnepkör egyik jelképe a tojás. Az interjút Barabás Orsolya készítette. 


A 16-17. oldalakon Gergely Edit különleges tojásos reggelikkel gondoskodik arról, hogy fenségesen induljon a napunk. Nem is lehet ez másként, ha a tojás mellé lazac, gomba meg kaviár kerül, hogy csak egy párat említsek közülük! 



A fenséges ételek folytatódnak, ezúttal előételek formájában a 18-21. oldalakon. Főszerepben marad a tojás, a lazac, a gomba, illetve az elmaradhatatlan sonka, füstölt sajt és hal, mindezek azért, hogy megalapozzák étvágyunkat az ebédhez. A recepteket György Ottilia, Gergely Edit, Gál Edit, Barabás Orsolya, Péter Judit és Kálmán Adél készítették. 


A 22-23. oldalakon Fagyal Hajnalka a tradíciók mezsgyéjére vezérel bennünket egy Mazsolás húsvéti kenyérrel meg Fahéjas sárga túróval, amit lépésről-lépésre készített el nekünk. 


Ha Erdély, tradíció és húsvét akkor a közös nevezőjük csak bárány lehet! Bár a hentesnél kilójára is lehet venni, a legtöbb erdélyi család mégis egy egész bárányt vásárol ilyenkor. Ennek a takarékos felbontását a 24-25. oldalakon láthatják. A bárány minden részéhez receptötleteket is hoztam. 


A 26. oldalon Fagyal Hajnalka írását olvashatják a hitről, a húsvéti bárány üzenetéről.  


A 27-28. oldalakon bárányhúsból készült ételeket hoztam Péter Judittal és Kádár Katalinnal együtt. A 29. oldalon Kun-Gazda Gergely, a Boszorkánykonyha főszerkesztője Csatlós Erzsébettel együtt Töltött báránybordát készítettek lépésről-lépésre, valamint a 30. oldalon báránybelsőségekből készítetten “tortát”, szintén lépésről-lépésre. 


A 31-33. oldalakon leveseket találhatnak a kedves olvasók bárányból, sonkából, csirkéből valamint pulykából. Készítették: Péter Judit, György Ottilia, Fagyal Hajnalka, Sütő Edith Magdolna. 


A további 34-36. oldalakon pedig  Juhász Hajnalka, Gál Edith, Sütő Edith Magdolna mindenki  ízlésére gondolva, főételeket hoztak csirke-, disznó-, nyúl- és halhúsból. 



Török Zoltán kollégánk novelláját olvashatják a 38. oldalon, a “gretáron” való bárányflekken-sütésről, a tőle megszokott stílusban, kacifántos székely nyelvjárással fűszerezve. De ha elolvassák írását, megtudhatják, hogy mit is takarnak ezek az érdekes kifejezések...


A 39-41. oldalakon kelt tésztából készült süteményeket hozott Gál Edith és Péter Judit. 

A további 42-47 oldalakon pedig ünnepi süteményeket készített Kádár Katalin, Gál Edith, Juhász Hajnalka, Fagyal Hajnalka, György Ottilia és jómagam, Kálmán Adél.



A 48. oldalon Barabás Orsolya Dédi fánkja című novellája, a 49. oldalon pedig Török Zoltán interjúja található, amelyet D.Albu Annamáriával, a sepsiszentgyörgyi Tamás Áron Színház színésznőjével készített. 


Tortaköltemények láthatók az 50- 53. oldalakon, citrommal, eperrel, mandarinnal, sárgarépával valamint pillecukorral ízesítve vagy díszítve. Készítették: Péter Judit, Juhász Hajnalka, György Ottilia, Sütő Edith Magdolna. 


Az  54- 55 oldalakon a gyerekekről sem feledkeztek meg, nyalókákat,  muffint és kedvenc kekszüket készítették el házi változatban György Ottilia, Juhász Hajnalka és Hegyi Zsuzsánna kolléganőim. 



A húsvét utáni kalács, sonka és tojásmaradékok felhasználására Juhász Hajnalka, Fagyal Hajnalka és Barabás Orsolya hoztak recepteket az 56-57. oldalakon. 


Végezetül pedig, hogy a locsolók szomjan ne haljanak, Hegyi Zsuzsánna gondoskodott finom likőrökről, illetve gyerekpezsgőről. 


Kívánunk önöknek kellemes kikapcsolodást a Húsvéti Extra lapszámunkkal! Készüljenek velünk együtt a közelgő ünnepre!

2 megjegyzés:

sedith írta...

Like! :) Köszönöm. :)

Adél írta...

Nagyon szívesen! :)

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...