2015. április 10.

Báránybelsőség torta - Tort Drob de miel




Hozzávalók: 1 bárány belsőségei(tüdő, máj, szív) és a bárány hálója, 2-3 zöldhagyma, 2 szál zöld fokhagyma, 3-4 evőkanál olaj, 2 tojás, 2 szelet kenyér, 10-12 fürjtojás, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors

Ingrediente:  măruntaiele mielului (plămânii, ficatul, inima şi prapurele), 2 legături de ceapă verde, 1 legătură usturoi verde, 3-4 linguri ulei, 2 ouă, 2 felii pâine, 10-12 ouă de prepeliţă (sau 6 ouă de găină), 1 legătură frunze de pătrunjel, sare, piper.



Elkészítése


1. A bárány belsőségeket hideg vízben kiáztatjuk, majd jól megmossuk. 
1. Măruntaiele mielului se ţin în apă rece, apoi se lasă la scurs.



2. Nagyobb lyukú tárcsás húsdarálón ledaráljuk.
2. Se dau prin maşina de tocat carne cu găuri mari. 




3. A zöldhagymákat karikára vágjuk, majd az olajon üvegesre dinszteljük.
3. Se taie rondele ceapa şi usturoiul verde  şi se  călesc în ulei până ce îşi schimbă culoarea.




4. A darált belsőségekhez adjuk a beáztatott és kiszorított kenyeret, a hagymákat, a tojásokat, az apróra vágott petrezselyemzöldet, sóval és borssal ízesítjük majd alaposan összedolgozzuk. 
4. Se adaugă pâinea înmuiată şi stoarsă, ceapa călită, ouăle bătute, pătrunjelul tocat mărunt, se asezonează cu sare şi piper şi se amestecă.




5. A bárányhálót piteformába tesszük, úgy hogy a szélei lelógjanak és a forma mérete után akkorára vágjuk, hogy be tudjuk fedni vele a tortát. 
5. Prapurele se aşază într-o formă rotundă(sau lungă, după plac) astfel încât marginile să atârne din formă. 




6. A  massza felét a forma aljára tesszük, közepére körbe helyezzük a  főtt és megpucolt fürjtojásokat. 
6. Jumătate din compoziţia de drob se întinde în formă, se aşază peste el ouăle fierte.


7. A megmaradt masszával befedjük a  tojásokat.
7. Se acoperă cu compoziţia rămasă. 



8. A lelógó bárányhálót visszahajtjuk a tortára. Sütőben, lassú tűzön, 1 óráig sütjük, majd hidegen, szeletekre vágva tálaljuk. 
8. Se acoperă drobul cu marginile prapurelui. Se coace 1 oră în cuptor la foc moderat. Se feliază după răcire.
 




2 megjegyzés:

Az amatőr hagyományörző írta...

Ez igen ,ez egy igazi húsvéti eledel ! Bármely vallási felekezet / akik ünneplik a Húsvétot / asztalára felkerülhet , anélkül hogy sértené a tradíciót ! Sajnos Magyarországon már ez a szokás és a hagyományos húsvéti bárány is kiment a divatból . A magyarok úgy vannak a báránnyal mint a hallal , vagy még úgyse ! Azonkívül inkább töltik az ünnepeket egy wellness szállodában , minthogy templomba mennének és ételt szentelnének , ezért már ha akarják se tudják elkészíteni a régi tradicionális húsvéti bárányt ! De legalább a wellness szállodák étlapján szerepelnének ezek az eledelek , de ott max. báránysültet ehetünk ha szerencsénk van . A székelyek és az erdélyiek kivételt képeznek !

Roza írta...

Adélka, ez csodás! Tuti, ilyen finom is, mint amilyen gyönyörű! Gratulálok!:)

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...