2015. május 24.

Epres ”Angyalok eledele„ torta- Tort„Hrana zeilor” cu căpșuni




Hozzávalók: 42 dkg (kb.12 db) tojásfehérje, 12 dkg cukor, 5 dkg liszt, 5 dkg kakaó, 2 dkg étkezési keményítő, 10 dkg porcukor, 1 evőkanál citromlé, 2 evőkanál tejszín, 1 teáskanál vanília kivonat, csipetnyi só; a krémhez: 25 dkg mascarpone, 10 dkg porcukor, 2 dl tejszín,  5g zselatin, 30 dkg eper.

Elkészítése
  1. A tojásfehérjét pár órára szobahőmérsékleten tartjuk, majd egy kézi habverő lassú fokozatán verni kezdjük. 
  2. Mikor félig felverődött, beleszórjuk a sót és gyorsítjuk a fokozatot, majd kanalanként hozzáadjuk a cukrot és kemény habbá verjük. 
  3. A végén belekavarjuk a tejszínt meg a vanília kivonatot, ezzel már csak addig verjük, míg összekeverődik. 
  4. A lisztet, a kakaót, az étkezési keményítőt és a porcukrot összevegyítjük és átszitáljuk, majd kanalanként adagolva a tojáshabba forgatjuk. 
  5. A masszát szilikon kuglófformába öntjük és előmelegített sütőben 15-18 perc alatt megsütjük. 
  6. A formában hagyjuk kihűlni, majd kivesszük és lapjában kettőbe vágjuk. 
  7. A zselatint 2 evőkanál vízben feloldjuk, kissé felmelegítjük.
  8. A mascarpone krémet kikavarjuk a porcukorral, a tejszínt kemény habbá verjük. 
  9. A zselatint összekeverjük 2 evőkanál tejszínhabbal, majd beledolgozzuk a mascarpone krémbe.
  10. Végül pedig belekavarjuk a tejszínhab többi részét is. 
  11. Az epret megmossuk, 6 szemet félreteszünk, a többit kockákra vágjuk. 
  12. A kuglóf alsó részét tortás tálcára tesszük, rákenjük a krém 3/4 részét, bőven kirakjuk az eperrel, majd befedjük a kuglóf felső részével. 
  13. A megmaradt krémet csillagcsöves habzsákba kanalazzuk és a torta tetejére nyomjuk. A megmaradt eprekkel díszítjük. 

 

Tort„Hrana zeilor” cu căpșuni

Ingrediente:

pentru blat: 420 g(cca 12 buc.) albușuri de ou, 120 g zahăr, 50 g făină, 50 g pudră de cacao, 20 g amidon, 100 zahăr pudră, 1 lingură zeamă de lămâie, 2 linguri frișcă lichidă, 1 linguriță extract de vanilie, un praf de sare;

pentru cremă: 250 g mascarpone, 100 zahăr pudră, 200 ml frișcă, 5 g gelatină, 300 g căpșuni.

Prepararea:

1.      Albușurile păstrate în prealabil la temperatura camerei se bat cu zeama de lămâie la turație mică.

2.      Când începe să se formeze spuma, se adaugă sarea, se mărește turația și se adaugă treptat zahărul, până se obține o spumă lucioasă.

3.      Se scade din nou turația și se adaugă frișca lichidă și extractul de vanilie.

4.      Făina se amestecată cu zahărul pudră, cacaua și amidonul, se cern și se încorporează în spuma de albuș.

5.      Compoziția se toarnă într-o formă de guguluf din silicon, se coace 15-18 minute la 175 grade.

6.      Se lasă la răcit în formă, după care se scoate și se taie în două foi.

7.      Gelatina se înmoaie în 2 linguri apă rece, se încălzește.

8.      Se mixează mascarponele cu zahărul pudră.

9.      Se bate frișca, 2 linguri de frișcă bătută se amestecă cu gelatina.

10.  Se încorporează frișca și gelatina în crema mascarpone.

11.  Se spală căpșunii, 6 bucăți se pun deoparte, cele rămase se mărunțesc.

12.  Se așază foaia de jos pe o tavă de tort, se întinde jumătate din cremă, se pun căpșunile mărunțite, după care se așază deasupra foaia rămasă.

13.  Se decorează cu căpșunii puși deoparte.


1 megjegyzés:

Barbi konyhája írta...

Az epres süteményekkel nem lehet betelni, csodás lett Aleda!!! :)

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...