2016. január 14.

Pacalleves - Ciorbă de burtă




A pacalleves  kimondottan olyan étel, amit csak nagyobb adagban érdemes elkészíteni, egyrészt mert a pacalt is minimum 1 kg.-os csomagolásban lehet kapni, másrészt pedig sokkal ízletesebb a végeredmény. Ajánlom, hogy ne csíkokra vágott és előfőzött pacalból készítsék, hanem nyers, vágatlan pacalból, valamint velős marhacsontból, ezekből lesz igazán ízletes a leves. 


Hozzávalók 6-8 személyre: 1,2-1,5 kg friss pacal, 1,5-2 kg marha velőscsont, 4+2 db. sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 nagy zeller, 1 hagyma, 1 fej fokhagyma,1-2 savanyított csípőspaprika,  2 tojás sárgája, 1 evőkanál mustár, 3 dl tejföl, 2 evőkanál olaj, só, szemesbors,1-2 babérlevél, tárkonyecet, ecet.



Elkészítése
1. A friss pacalt és a csontokat hideg vízben jól kiáztatjuk. A pacalt enyhén sós, ecetes vízben leforrázzuk, majd 7-8 l hideg vízben főni tesszük a csontokkal együtt. 
2. Mikor felforrt, a habját leszedjük, megsózzuk, hozzáadjuk a megtisztított fokhagymát, a szemesborst meg a babérlevelet. Csendes forrással, 3-4 órán át főzzük, félidőben hozzáadjuk a megtisztított veteményt, a hagymát meg a csípőspaprikát. 
3.  Mikor a pacal megpuhult( könnyen el lehet szakítani), félrehúzzuk a tűzről, a pacalt, a csontokat meg a veteményt szűrőkanállal kiemeljük, a levet kissé pedig ülepedni hagyjuk, majd leszűrjük. 
4. Az időközben kihűlt pacalt csíkokra vágjuk és visszatesszük az alaplébe. 
5. A megmaradt sárgarépát megpucoljuk,  kislyúkú reszelőn leszeljük és az olajon megdinszteljük. Hozzáadunk 1-2 merítőkanál forró levet, felforraljuk, majd rátöltjük a levesre és pár percig főzzük még.
6.  A tojássárgákat kikavarjuk a mustárral meg a tejföllel, 2-3 merítőkanál levessel hőkiegyenlítjük, majd rátöltjük az ételre. Tárkonyecettel és ha szükséges sóval ízesítjük. 


Ciorbă de burtă

Ingrediente pentru 6-8 persoane: 1,5 kg  burtă de vită nefiartă, 1,5-2 kg oase de vită cu măduvă şi tendoane, 4+2 morcovi, 2 rădăcini de pătrunjel, 1 ţelină, 1 ceapă, 1 căpăţână de usturoi, 1-2 buc. ardei iute murat, 2 gălbenuşuri de ou, 1 lingură de muştar, 300 ml smântână, ulei, sare, piper boabe, 2 foi de dafin, oţet; pentru mujdei: 6 căţei de usturoi, 1-2 linguri de oţet, sare

Prepararea: Burta de vită se spală în mai multe rânduri de apă rece împreună cu oasele. Se pun la fiert în aproximativ 7-8 l de apă rece, se spumează, apoi se adaugă sare, piper boabe, foi de dafin şi usturoi. Se lasă la fiert la foc mediu timp de 3-4 ore sau până când burta de vită se înmoaie. În ultima oră de fierbere se adaugă rădăcinoasele curăţate şi tăiate fâşii, ceapa şi ardeii iuţi. Se stinge focul, se scoate burta, oasele şi se strecoară supa. Se curătă morcovul rămas, se dă pe răzătoarea cu găuri mici şi se căleşte în puţin ulei, adăugând căte puţin din supă. Se fierbe aprx. 5 minute până cănd devine de culoare aurie, apoi se strecoară în supă sau se adaugă împreună cu morcovii răzăliţi. Când burta de vită se răceşte puţin, se taie în fâşii de mărimea degetului mic, se pune înapoi în supă şi se lasă să dea în clocot. Gălbenuşurile de ou se freacă cu muştarul şi smântâna, se adaugă puţină zeamă fierbinte, apoi se adaugă înapoi în supă. Se prepară mujdei din usturoi, sare şi oţet şi se serveşte lăngă ciorba.




Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...