2016. február 16.

Almás rózsák




Hozzávalók 10 db-hoz: 
a tésztához: 15 dkg liszt, 10 dkg vaj, 5 dkg porcukor, csipetnyi só, hideg víz;
a töltelékhez: 2 alma, 3-4 evőkanál citromlé, 5 dkg vaj, 4 evőkanál zsemlemorzsa, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál fahéj, baracklekvár, porcukor.

Elkészítése

1. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a porcukorral meg a sóval. 
2. Kevés hideg vízzel összedolgozzuk, míg egy gombócban összeáll. 15 percre hűtőbe tesszük. 
3. A almát félbevágjuk, magházát kiszedjük, majd vékonyra szeleteljük. Rátöltjük a citromlevet, vizet és 2,5-3 percig mikróban pároljuk. 
4. A vajon aranyszínűre pergeljük a zsemlemorzsát, félrehúzzuk, ha kihűlt összekavarjuk a cukorral meg a fahéjjal. 


5. A tésztát 2-3 mm vastagra nyújtjuk és 5 cm széles, 20 cm hosszú csíkokra vágjuk. Hűtőben tartjuk, mert hamar meglágyul. 
6. Egy-egy tésztacsíkot lekenünk baracklekvárral, egyik szélére helyezzük az almaszeleteket és megszórjuk a fahéjas zsemlemorzsával.
7. Az üres tésztarészt ráhajtjuk és egyik felétől kezdve feltekerjük. 

8.  Az így elkészített almás tekercseket muffinformába helyezzük és 180 fokon, 15-20 percig sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk. 



Brioșe-trandafir cu mere 

Ingrediente pentru 10 bucăți: pentru aluat: 150 g făină, 100 g unt, 50 g zahăr pudră, sare, apă rece; pentru umplutură: 2 mere, 3-4 linguri zeamă de lămâie, 50 g unt, 4 linguri pesmet, 2 linguri zahăr, 1 linguriță scorțișoară, gem de caise, zahăr pudră.


Prepararea: Se amestecă făina cu zahărul praf și cu sarea și se frământă cu apă rece, doar până ce aluatul se adună. Se modelează un bulgăre din aluat, se acoperă cu folie și se pune la rece 15 minute. Merele se taie în două, se taie cotorul și se feliază subțire. Se stropesc cu zeama de lămâie, se toarnă apă peste ele și se pun pentru 2,5-3 minute în cuptorul cu microunde. Pesmetul se rumenește în unt,  când s-a răcit se amestecă cu zahărul și cu scorțișoara. Aluatul se întinde într-o foaie subțire de 2-3 mm, apoi se taie în fâșii de 5 cm lățime și 20 cm lungime. Se pun pe o planșetă de lemn și se introduc la rece(altfel se înmoaie repede). Se scot pe rând fâșiile, se ung cu gem, se pun pe o latură feliile de mere, se presară cu pesmet și se acoperă cu latura goală de aluat, apoi se rulează strâns și se așază în forme de brioșe. Se coc 15-20 minute la 180 grade. Se presară cu zahăr pudră. 

1 megjegyzés:

Gabriella írta...

Gyönyörűek!
...és most ebéd után úgy megenném!

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...