2016. december 22.

Bejgli-baigli cu mac


Hozzávalók:  50 dkg liszt, 10 dkg zsír, 10 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg cukor, 1 tojás, 1-2 evőkanál tejföl,  2 dkg élesztő, 1 dl tej, csipetnyi só;
a mákos töltelékhez: 30 dkg darált mák,  18 dkg cukor, 75 ml tej, fél citrom reszelt héja; 
a diós töltelékhez: 30 dkg darált dió, 18 dkg cukor, 75 ml tej,1 evőkanál baracklekvár, fél citrom reszelt héja; a lekenéshez: 2 tojás

Ingrediente pentru 4 bucăți(2 cu mac și 2 cu nucă): 500 g făină, 100 g untură , 100 g unt sau margarină Rama, 50 g zahăr, 1 ou, 1-2 linguri smântână, 20 g drojdie, 100 ml lapte, un praf de sare;
pentru umplutura de mac: 300 g mac măcinat, 180 g zahăr, 75 ml lapte, coajă rasă de lămâie;
pentru umplutura de nuci: 300 g nucă măcinată, 180 g zahăr, 75 ml lapte, 1 lingură dulceață de caise, coajă rasă de lămâie; 
pentru uns: 2 ouă. 

 Elkészítése


1. Az élesztőt feloldjuk a tejben. A lisztre szórjuk a sót és elmorzsoljuk benne a  zsírt meg a margarint.
2. A liszt közepébe mélyedést csinálunk és beletesszük a felvert tojást, az élesztős tejet meg a tejfölt, majd összedolgozzuk. Négy részre osztjuk, fóliával letakarjuk és 2 órát hűtőben tartjuk.


1. Drojdia se pune în laptele călduț, se lasă la crescut. Se amestecă făina cu sarea, untura și untul sau margarina.
2. Se adaugă oul, smântâna și laptele cu drojdie, se frământă un aluat neted. Se împarte în patru părți egale, se acoperă cu folie și se pune la rece pentru 2 ore. 



3. A töltelékhez külön-külön felforraljuk a tejet a cukorral, a mákot illetve a diót összekeverjük a citromhéjjal és ráöntjük a forró tejet. A diós töltelékbe 1 evőkanál baracklekvárt is teszünk, összekavarjuk és hagyjuk teljesen kihűlni. 
4. A mákos és diós töltelékeket 2-2 részre osztjuk és mindegyiket egy-egy 30x40 cm-es méretű folpack fóliába tesszük, a fólia hosszabbik felét 25 cm-nél aláhajtjuk és nyújtófával egyenletesre nyújtjuk a tölteléket benne. Az így kapott tölteléklapok  25x30 cm nagyságúak lesznek.


3. Umpluturile de mac și nucă se opăresc separat cu laptele fierbinte, se amestecă cu zahărul, coaja de lămâie și dulceața. Se lasă la răcit. 
4. Umpluturile se împart în două părți egale, se întind în pungă, sau se vor întinde direct pe aluat. 


5. A tésztát lisztezett felületre tesszük és 30x35 cm nagyságúra nyújtjuk. A töltelékes fóliát a szélén körbevágjuk, egyik feléről eltávolítjuk és a tölteléket egyetlen mozdulattal a tésztára borítjuk, majd a fóliát lehúzzuk erről a feléről is. A tészta széleit körben a töltelékre hajtjuk, finoman lenyomjuk, majd szorosan felcsavarjuk. 

6. A bejgliket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és ecsettel vékonyan lekenjük tojássárgájával. 30 percig hűvös helyen hagyjuk száradni, majd szintén vékonyan lekenjük kissé felvert tojásfehérjével és 2-3 órát, vagy akár egy egész éjszakát is hagyjuk teljesen megszáradni(ettől lesz márványos a bejgli teteje). Mielőtt sütőbe tesszük, megszurkáljuk, majd 200 fokon 15 percig, utána pedig 180 fokon 10-15 percig sütjük.  

5. Se ia pe rând câte o bucată de aluat, se întinde în foaie de cca 30x35 cm, se pune deasupra umplutura(sau se întinde), se pliază la capete câte 1 cm de aluat, după care se rulează strâns. 
6. Rulourile se pun în tavă tapetată cu hârtie de copt, se ung subțire cu gălbenuș, se pun la rece pentru 30 minuta ca să se usuce, după care se ung cu albușul bătut puțin. Se pune din nou la rece pentru 2-3 ore, până când se usucă bine suprafața(de la această uscare va avea suprafața marmorată după coacere). Înainte de coacere se înțeapă pe lungime în mijloc cu un bețișor, ca să nu crepe. Se coace  15 minute la 200 grade, după care se scade temperatura la 180 grade și se mai coace 10-15 minute. 





3 megjegyzés:

Teréz írta...

Jó napot!Az élesztőt felkelle futtatni? Köszönöm.

Adél írta...

Nem kell felfuttatni az élesztőt. De ha már elkészítette és felfuttatta, az sem gond :)

Teréz írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...