2016. december 3.

Citromos csirkehúsgombóc leves - Ciorbă cu perișoare de pui



Hozzávalók 6 személyre:  40 dkg sárgarépa, 2-3 petrezselyemgyökér, 1 hagyma, 3-4 evőkanál olaj, 3 l húsleves, 1 evőkanál étkezési keményítő, 2 dl tejföl, 2 tojás sárgája, 1 evőkanál mustár, só, 1 citrom, csípőspaprika, petrezselyemzöld:   
a gombócokhoz: 50 dkg darált csirkecomb, 1 hagyma, 1 evőkanál vaj, 1 tojás, só, bors, petrezselyemzöld, 1 teáskanál reszelt citromhéj.


Elkészítése: A zöldséget megpucoljuk, megmossuk, a veteményt karikára, a hagymát apróra vágjuk. Az olajat a fazékba töltjük, rádobjuk a zöldséget és álladó kavarás mellett 2-3 percig dinszteljük, majd felöntjük a húslevessel és közepes lángon főzzük. Közben elkészítjük a gombócokat: ehhez az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk a vajon és hűlni hagyjuk. A darálthúshoz hozzáadjuk a tojást, az apróra vágott petrezselyemzöldet, a hagymát, sóval, borssal meg citromhéjjal ízesítjük és összedolgozzuk. Olajos kézzel apró gombócokat formázunk és beletesszük a levesbe. Körülbelül 10-15 percig főzzük, szükség szerint sózzuk. A keményítőt összekavarjuk a tojássárgákkal, a mustárral meg a tejföllel, kevés forró lével hőkiegyenlítjük, majd rátöltjük a levesre. Megszórjuk kevés apróra vágott petrezselyemzölddel és 1-2 percig, nagyon kicsi lángon főzzük, azután félrehúzzuk és 15 percig pihentetjük. Tálalás előtt citrommal savanyítjuk. Csípős paprikával tálaljuk. 



Ciorbă cu perișoare de pui

Ingrediente pentru 6 persoane:  400 g morcovi, 2-3 rădăcini de pătrunjel, 1 ceapă, 3-4 linguri ulei, 3 l supă de carne, 1 lingură amidon alimentar, 200 ml smântână, 2 gălbenușuri, 1 lingură muștar, sare, 1 lămâie, ardei iute, frunze de pătrunjel;
pentru perișoare: 500 g pulpe de pui dezosate, 1 ceapă, 1 lingură unt, 1 ou, sare, piper, frunze de pătrunjel, 1 linguriță coajă de lămâie rasă.

Prepararea:  Legumele se curăță, se spală, zarzavatul se taie rondele, ceapa se mărunțește. Uleiul se toarnă în oală, se adaugă ceapa și zarzavatul, se înăbușă 2-3 minute amestecând încontinuu, după care se toarnă supa și se fierbe la foc moderat. Pulpele de pui se dau prin mașina de tocat, ceapa mărunțită se înăbușă în unt și se lasă la răcit. Se adaugă oul, ceapa și frunzele de pătrunjel mărunțite la carnea tocată, se asezonează cu sare, piper și coajă de lămâie. Cu mâna unsă cu ulei se modelează perișoare, se adaugă în ciorbă și se fierb cca. 10-15 minute. Amidonul se amestecă cu gălbenușurile, muștarul și smântâna, se fluidizează cu puțină zeamă fierbinte, apoi se toarnă în ciorbă și se fierbe 2-3 minute la foc foarte mic. Se presară frunze de pătrunjel mărunțite și se ia deoparte. Se lasă 15 minute la odihnit după care se acrește cu zeamă de lămâie după gust și se servește. Se servește cu ardei iute. 

Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...