2017. április 9.

Tavasz torta




Hozzávalók
a lapokhoz: 45 dkg liszt, 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 5 dkg kakaó, 2 tojás, 2 evőkanál tejföl, csipetnyi só, 1 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál szódabikarbóna,1 teáskanál citromlé,  kevés tej
a sziruphoz: 1 dl víz, 1 tasak vaníliás cukor, 2-3 evőkanál citromlé
a krémhez: 20 dkg vaj, 15 dkg fehér csokoládé-lencse (minim 28 % kakaóvaj-tartalommal), 1 dl 33%-os  tejszín, 1 teáskanál vanília kivonat
a díszítéshez: 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 evőkanál liszt, 2 dl tej, ételfesték


Elkészítése: 
A lapokhoz a lisztben elmorzsoljuk a vajat, rászitáljuk a porcukrot, a sütőport, a sót meg a kakaót és összekeverjük. A keverék közepébe egy mélyedést alakítunk, beletesszük a tojásokat, a tejfölt, a citromlével felhabosított szódabikarbónát, majd villával összekeverjük és beledolgozzuk a lisztes keverékbe. Szükség szerint kevés tejet is adunk hozzá, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk. Hét részre osztjuk, fóliával letakarjuk és hűtőbe tesszük. A tésztákat rendre kivesszük,  sütőpapíron, kb. 23 cm átmérőjű, kerek formára kinyújtjuk és tepsi hátán, közepes hőfokon, 10-12 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, hogy ne száradjanak ki! A megsült és kihűlt lapokat egymásra helyezzük, ráteszünk egy 22 cm átmérőjű tortaformát vagy tányért és levágjuk a lapok szélét. 

A szirup hozzávalóit összekeverjük. 

A krémhez a tejszínt felmelegítjük, beletesszük a csokoládélencséket és egynemű krémmé dolgozzuk. Szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk, mikor kicsit még langyos, belekavarjuk a szintén szobahőmérsékletű vajat meg a vanília kivonatot. A krémet 7 részre osztjuk, megtöltjük  a sziruppal kissé meglocsolt lapokat, az utolsó adag krémmel kívül is lekenjük a tortát, majd hűtőbe tesszük. 

A díszítéshez a lisztet csomómentesre kavarjuk a tejjel és lassú tűzön megfőzzük, majd hűlni hagyjuk. A puha vajat kikavarjuk a porcukorral, majd beledolgozzuk a szobahőmérsékletű lisztpépet. A krém felét világoszöldre színezzük, bevonjuk vele a tortát, a megmaradt krémet pedig tetszés szerint színezzük és feldíszítjük velük a tortát. 



Tort „Primăvara”

Ingrediente

pentru foi: 450 g făină, 200 g unt, 150 g zahăr pudră, 50 g pudră de cacao,  2 ouă, 2 linguri smântână, un praf de sare, 1 linguriță praf de copt, ½ linguriță bicarbonat de sodiu, 1 lingură zeamă de lămâie, puțin lapte; 

pentru sirop: 100 ml apă, 1 plic zahăr vanilat, 2-3 linguri zeamă de lămâie; 

pentru cremă: 200 g unt, 150 g ciocolată albă(pastile cu minim 18% conținut de unt de cacao), 100 ml smântână pentru frișcă cu grăsime de 33 %, 1 linguriță extract de vanilie; 

pentru decorare: 200 g unt, 100 g zahăr pudră, 2 linguri făină, 200 ml lapte, colorant alimentar.

Prepararea:  

Pentru foi se amestecă untul cu făina, apoi se adaugă zahărul pudră, praful de copt, sarea și cacaua. Se face un loc în mijloc, se adaugă ouăle, smântâna, bicarbonatul de sodiu stins cu zeama de lămâie, se amestecă cu furculița, când începe să se lege aluatul, se frământă  cu mâna, adăugând puțină lapte dacă este nevoie. Aluatul se împarte în 7 părți egale, se acoperă cu folie și se pune la rece. Se întind pe rând 7 foi cu diametrul de 22 -23 cm, se coc 10-12 minute la 180 grade, având grijă să nu se usuce prea mult. 

Se amestecă ingredientele siropului. 

Pentru cremă se încălzește smântâna pentru frișcă, se adaugă pastilele de ciocolată albă, se lasă 2-3 minute, după care se omogenizează. Se lasă la răcit la temperatura camerei, după care se incorporează untul moale și extractul de vanilie. 

Foile se stropesc cu sirop, se umplu cu cremă, se unge tortul și pe exterior, după care se pune la rece. 

Făina se amestecă cu laptele, se îngroașă la foc mic și se lasă la răcit. Untul se mixează cu zahărul pudră, se incorporează terciul de făină. Jumătate din cremă se colorează în verde deschis, restul în roz, galben și albastru. 

Se îmbracă tortul cu crema verde, restul cremelor se pune în cornete de hârtie și se decorează cu modele de flori. Se servește după 3-4 ore. 


2 megjegyzés:

Tilia írta...


Szenzációsak a receptek és csodásak a fotók! Élvezet nézni és olvasni egyaránt.

Adél írta...

Köszönöm szépen! :)

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...