2017. július 28.

Aszalt paradicsomos vekni - Franzelă cu roșii uscate


Hozzávalók: 40 dkg kenyérliszt, 3 dl langyos víz, 2 teáskanál méz, 7 g szárított élesztő, 1 evőkanál sovány tejföl, 1 teáskanál Himalája só, 1 teáskanál csilipehely, 10 dkg szárított paradicsom, 4 evőkanál olívaolaj(a szárított paradicsomról is jó).

Elkészítése:


1.      A lisztet egy dagasztótálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk, beletesszük a mézet, a szárított élesztőt, rátöltünk 1 dl vizet, majd összekavarjuk és 10 perc alatt felfuttatjuk.
2.      Hozzáadjuk a tejfölt, a sót, a csilipelyhet és a megmaradt vízzel megdagasztjuk a tésztát. A végén beledolgozzuk az olajat is. Lefedjük és 40 percig kelni hagyjuk.


3.      A szárított paradicsomokat lecsöpögtetjük az olajtól és apróra felvágjuk.
4.      Rászórjuk a megkelt tésztára, majd könnyed mozdulatokkal beledagasztjuk. 10 percig kelni hagyjuk.


5.      Lisztezett felületre borítjuk, téglalap alakúra kinyújtjuk, majd a két szemközti, rövidebb oldalon a tésztát V alakban kissé behajtjuk. Az egyik hegyes végétől kezdve feltekerjük, minden tekerésnél a tészta végeit lenyomjuk.

6.      A veknit sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, 10 percig kelni hagyjuk, majd éles pengével 4-5 helyen bevágjuk. 200 fokon, 40-45 percig sütjük. 

Franzelă cu roșii uscate                   

Ingrediente

400 g făină, 300 ml apă călduță, 2 lingurițe miere, 7 g drojdie uscată, 1 lingură smântână,  1 linguriță sare de Himalaia, 1 linguriță fulgi de ardei iute, 100 g roșii uscate, 4 linguri ulei de măsline(sau ulei de pe roșiile uscate).

Prepararea:

1.      Făina se cerne într-un castron, se face o adâncitură în mijloc, se toarnă 100 ml apă călduță, se adaugă drojdia, se amestecă și se lasă 10 minute la crescut.

2.      Se adaugă smântâna, sarea, fulgii de ardei iute și se frământă aluatul, adăugând treptat restul de apă. La sfârșit se încorporează uleiul. Se acoperă, se lasă la dospit 40 minute.

3.      Roșiile uscate se scurg de ulei și se mărunțesc.

4.      Se presară peste aluatul dospit, se frământă ușor, până se încorporează totul, după care se mai lasă la dospit 10 minute.

5.      Aluatul dospit se scoate pe planșeta presărată cu făină, se aplatizează cu palmele, dându-i o formă dreptunghiulară, apoi la marginile mai scurte se pliază aluatul în formă de V și se rulează strâns dintr-o parte în cealaltă.

6.      La linia de întâlnire se strânge aluatul cu degetele și se întoarce cu partea lipită înspre jos, se așază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se lasă la odihnit 10 minute, după care  se crestează cu lama și se coace 40-45 minute la 200 grade. 


Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...