2017. szeptember 16.

Joghurtos szedres torta



Hozzávalók:

a mákos piskótához: 4 tojás fehérje, 4 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál étkezési keményítő, ¼ teáskanál sütőpor, csipetnyi só, 3 evőkanál darálatlan mák;

a krémhez: 30 dkg görög joghurt, 10 dkg tejföl, 2,5 dl tejszín, 20 dkg szeder, 4 evőkanál porcukor, ½ citrom leve, 10 g zselatin;

egyéb hozzávalók: 1 marék szeder, vaj és liszt a formához.

Elkészítése

A tojásfehérjét a sóval meg a cukorral kemény habbá verjük, majd beledolgozzuk a sütőporral, a mákkal és a keményítővel összekevert lisztet. A masszát egy vajjal kikent és liszttel megszórt, 20 cm-es, kapcsos tortaformába öntjük, majd 180 fokon, kb. 18-20 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni. 

A krémhez a citromlevet a szederre öntjük, turmixoljuk, majd átszűrjük, hogy a szedermagok ne kerüljenek a krémbe.  1 dl joghurtot felmelegítünk, belekavarjuk zselatint és 10 percig duzzadni hagyjuk, ha nem olvad el teljesen, még felmelegítjük. A megmaradt joghurtot összekeverjük a tejföllel és a porcukorral, majd beleforgatjuk a zselatint, a szederpürét és végül a felvert tejszínt. A piskótát kivesszük a formából, meglocsoljuk kevés vízzel, a formát pedig kibéleljük fóliával és visszahelyezzük a piskótát, majd rásimítjuk a krémet. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap tálcára emeljük,  szederrel díszítjük és tálaljuk.

Megjegyzés: A tortaformát, illetve a szedres kockánál is a tepsit föltétlen ki kell fóliával bélelni, különben a szederkrém ha fémhez ér oxidálódik és sötétkékre színeződik.




Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...