2017. szeptember 13.

„Kapirgálós” baromfi


Sajnos, ma már sokan a baromfi  gyűjtőnév alatt csak a húsos polcról leemelt, egészségesnek titulált csirkemellet értik. Pedig a legtöbben tudják is,  nem kell részleteznem a „gyorsnevelés” etetési módszereit és körülményeit. Akinek volt már szerencséje vidéki háztartásban nevelkedett, kapirgálós szárnyashúst megkóstolni, az tudja mi a különbség a két hús íze és tápértéke között. Ha van alkalmuk vidékről vagy akár piacról vásárolni ilyen szárnyast, ne riadjanak vissza az előkészítés lépéseitől, hisz a belőle elkészített étel kárpótol minden vele járó munkát. Az alábbiakban  egy kakas felbontása látható lépésekben, de a csirke, tyúk, kacsa vagy liba felbontása is nagyban hasonló. Főzzünk jó alapanyagból ízletes ételeket! 




A kakas felbontása lépésekben



 1. A kivérzett szárnyast 2-3 percre forró vízbe tesszük, majd kivesszük és a tollaitól megfosztjuk. 


2. Többszöri hideg vízben alaposan megmossuk, közben az esetleges vékony szőrszálakat is kitépjük. 


3. A lábvégeket és ezek körmeit levágjuk. Levesbe, pörköltbe felhasználható.


4. A farok felső oldaláról kivágjuk a zsírzót. 



 5. A szárnyast a hátára fektetjük, az egyik lábát(majd a másikat) kifele feszítjük, és a comb belső felén éles késsel átvágjuk a bőrt és a húst egészen a forgóízületig. 



6. A mellhús alatt átvágjuk a bordákat, majd körbe a farokrész alatt is, óvatosan hogy a beleket ne sértsük meg. 


  7. Egy-egy kézzel megfogjuk a szárnyas felső részét(mell-szárnyak) és alsó részét(püspökfalat-combok), majd egy hirtelen mozdulattal szétfeszítjük(a hát kettétörik). 



8. A májat kiszedjük, óvatosan levágjuk róla az epezacskót. 


9. Kivágjuk a farok alatt a bélvéget és kiszedjük a beleket. 


10. A zúzát és a hasi zsiradékot leszedjük a bélfalról, alaposan megtisztítjuk őket.


                          11. Kiszedjük a a felső részből a szívet és a tüdőt. 


                    12. Levágjuk a combokat, majd a szárnyakat, a nyakat, a mellet, a hátrészt pedig középen kettőbe vágjuk. 



Receptek kakashússal







1 megjegyzés:

Anikó írta...

Nagyon jól tetted, hogy ilyen részletesen kitetted egy baromfi feldarabolását szakszerűen, mert tényleg nem tudják a mai háziasszonyok, hogy kell. Nekem az volt a szerencsém, hogy voltak vidéki rokonok, akik tartottak állatokat, disznót és baromfit is, így nekem volt részem beletanulni a disznóvágásoknál lévő munkálatokba, valamint a baromfi levágásában, tisztításában és darabolásában is. Valóban zongorázni lehet a különbséget az ízek és állagok között, a háztájinak nyomába sem jön a gyárilag készített disznótoros sem és a baromfik sem. Volt olyan, hogy ezeknél a nagynéniéknél 40 tyúkot vágtunk, tisztítottunk és daraboltunk egy nap alatt, ebből 20 darab volt az enyém, amit aztán vittem fel Budapestre és ment a fagyasztóba konyhakészen és adagolva, a majdani elkészítés szerint bezacskózva.
Emlékszem a nagymamám a kivéreztetés után a vért a tányéron hagyta megalvadni - 1 csirkéről, vagy tyúkról/kakasról beszélek - majd amikor elkészült az aprólékból az isteni zöldségelt húsleves, a végén egy éles késsel felkockázta a vért és belefőzte a levesbe, ez már pár perc csak, mi gyerekek kaptuk meg a tányérunkba ezeket a kockákat a levessel és a cérnametélttel, nagyon finom volt, imádtam.
A készen vett darabolt csirkéknél ilyen már nem lehetséges.
Ma már Budapesten a Nagycsarnokig kell menni igazi, háztáji baromfiért, igaz már konyhakészen lehet venni az összes alkatrészével, kivéve a vért és a beleket. De ezek egy városi háziasszonynak pont nem is kellenek. Én sajnálom a friss vért nagyon, mint ahogy a disznóvágásoknál is imádtam a hagymás vért reggelire.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...