2018. február 3.

Tökmagos pogácsa - Pogăci cu semințe de dovleac



Hozzávalók: 40 dkg fehérliszt, 10 dkg tökmagliszt, 1 tojás sárgája, 1 evőkanál tejföl, 5 dkg olvasztott vaj, 1,5-2 dl langyos tej, 1 teáskanál cukor, 1,5 teáskanál só, 7 g szárított élesztő; továbbá: 1,2 dl tökmagolaj, 25 dkg héj nélküli tökmag, 1 tojásfehérje.

Elkélszítése:


1.      A hozzávalókat a tej kivételével egy tálba tesszük, majd szükséges mennyiségű langyos tejjel rugalmas tésztát dagasztunk.
2.      A tésztát letakarva 30 percig kelesztjük, majd lisztezett felületen kissé átgyúrjuk és kb. 1 cm vastag lappá nyújtjuk.
3.      Vékonyan lekenjük tökmagolajjal.
4.      A tökmagot megpirítjuk, apróra vágjuk és egy részét a lekent tésztára szórjuk.

5.      A tészta felső 1/3-ad részét középre hajtjuk, lekenjük tökmagolajjal és megszórjuk maggal, majd befedjük az alsó 1/3-ad tésztával.
6.      A felső részét is lekenjük, illetve beszórjuk, majd a bal oldalt középre hajtjuk, ezt is kenjük és szórjuk.
7.      Végül befedjük a a jobb oldali résszel, ezt már nem kenjük le.
8.      2-3 cm vastag lappá nyújtjuk, éles késsel beírdaljuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.


9.      Tetejüket lekenjük a kissé felvert tojásfehérjével, majd a megmaradt tökmagba mártjuk.
10.  Tepsibe sorakoztatjuk, 30 percig kelni hagyjuk.
11.  Kihevített kemencébe toljuk, 5-10 után a tepsit megforgatjuk. 
12.  A kemence hőfokától függően, kb. 15-20 percig sütjük. 















A tökmagliszt a héj nélküli tökmagból készül, miután hideg sajtolással  kinyerik belőle az olajat, a visszamaradt kemény szárazanyagot pedig finomra őrlik. Színe zöld, íze, illata jellegzetes tökmag illatú, magas a rost és fehérjetartalma, alacsony a szénhidráttartalma, kiváló alternatíva lisztre.   Felhasználható kenyerekhez, péksüteményekhez, de gluténmentessége miatt nagyon morzsálódik, ezt kenyereknél kevés ecettel, péksüteményeknél pedig tojással javítható. Az összes lisztmenyiségnek maximum a 25 %-a váltható fel tökmaglisztre.




Pogăci cu semințe de dovleac

Ingrediente: 400 g făină albă, 100 g făină de dovleac, 1 gălbenuș de ou, 1 lingură smântână,  50 g unt topit, 150-200 ml lapte călduț, 1 linguriță zahăr, 1,5 lingurițe sare, 7 g drojdie uscată;
alte ingrediente: 120 ml ulei de dovleac, 250 g semințe de dovleac fără coajă, 1 albuș de ou.

Prepararea:
1.      În afară de lapte, se pun într-un castron toate ingredientele, și se frământă un aluat elastic, adăugând treptat și laptele.
2.      Se acoperă cu un șervet de bucătărie, se lasă 30 minute la dospit, apoi pe planșeta presărată cu făină, se  întinde o foaie de 1 cm grosime.
3.      Se unge cu ulei de dovleac.
4.      Semințele de dovleac se prăjesc, se mărunțesc și se presară cu o parte din ele peste foaie.
5.      Partea de sus se pliază în mijloc, se unge cu ulei, se presară cu semințe și se acoperă cu partea din jos.
6.      Se unge cu ulei și se presară cu semințe partea de deasupra, după care se pliază partea din stânga în mijloc, se unge și se presară și aceasta.
7.      La sfârșit se acoperă cu partea din dreapta, acesta se lasă neunsă.
8.      Aluatul pliat se întinde o foaie de 2-3 cm grosime, se crestează deasupra cu un cuțit ascuțit și se decupează  cu o formă rotundă.
9.      Se ung cu albușul puțin bătut și se presară cu semințele de dovleac rămase.
10.  Se așază în tavă tapetată cu hârtie de copt, se lasă 30 minute la dospit.
11.  Se introduc în cuptorul fierbinte, tava se întoarce după  5-10 minute.
12.  În funcție de cât este de încins cuptorul, pogăcile se coc în 15-20 minute. 

Făina de dovleac se obține din semințe de dovleac, din care în prealabil s-a obținut prin presare la rece, uleiul de dovleac. Materia uscată rămasă se macină, rezultând o pulbere fină, de culoare verde, cu miros și gust specific semințelor. Nu conține gluten. În aluaturi de pâine și de patiserie, se folosește în  maxim 25 % , din cantitatea totală de făinuri, astfel produsele nu vor fi sfărâmicioase. 

Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...