2018. március 29.

Diós kalács




Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dl tej, 8 dkg cukor, fél citrom reszelt héja, 2 tojás sárgája, 3 dkg vaj, 2 evőkanál olaj, 2,5 dkg élesztő; a töltelékhez: 40 dkg dió, 15 dkg cukor, 2 dl tej; a lekenéshez: 1 tojás sárgája, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál víz.
 
Elkészítése


1. A lisztet dagasztótálba szitáljuk, egyik felébe mélyedést csinálunk, beleöntjük a langyos tejet, hozzáadunk egy teáskanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. Ha felfutott, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a megmaradt cukrot, a citromhéjat és 1 csipetnyi sót. 
2. A hozzávalókat megdagasztjuk, a végén beledolgozzuk a megolvasztott vajat meg az olajat is. 


3. Konyharuhával letakarjuk és langyos helyen 40 perc alatt megkelesztjük.
4. A diót ledaráljuk, hozzáadjuk a cukrot meg a forró tejet. 


5. A leforrázott diót összekavarjuk, hogy kenhető állagú masszát kapjunk és hűlni hagyjuk. 
6. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk és négy részre vágjuk. 


7. Egy kalácshoz két rész tésztát kinyújtunk, addig a másik két részt letakarjuk, hogy ne száradjon. 
8. A diós krémet négy részre osztjuk és két résszel lekenjük a kinyújtott tésztákat.


9. A lekent tésztákat feltekerjük. Ugyanígy járunk el a megmaradt tésztával is.
10. A rudakat összecsavarjuk és sütőpapírral bélelt kalácsformába tesszük. 30 percig kelni hagyjuk, majd lekenjük az olajjal és a vízzel összekevert tojássárgáját. Előmelegített sütőben, 25 perc alatt megsütjük. 



Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...