2018. április 1.

Nyuszis torta - Tortul iepurașului




Hozzávalók

a piskótához: 2 tojás, 15 dkg cukor, 4 evőkanál olaj, 2 dl tej, 25 dkg liszt, 5 dkg kakaó, 1 teáskanál sütőpor, csipetnyi só;
a krémhez: 2,5 dl tejszín, 1 evőkanál porcukor, 20 dkg 50 % kakaótartalmú csokoládé;
a sziruphoz: 2 dl víz, 1 tasak vaníliás cukor, 1 teáskanál rumeszencia;
a díszítéshez: 2 dl tejszín, 1 evőkanál porcukor, zöld ételfesték, zöld és színes szórócukor, színes cukortojások;
a nyuszikhoz: fehér mályvacukor, 1 kocka csokoládé, cukor, rózsaszín ételfesték, rózsaszín szórócukor. 

Elkészítése

A tojásokat egy keverőtálba törjük, hozzáadjuk a sót meg a cukrot és kézi mixerrel vastag krémhabbá verjük, a végén hozzáadjuk az olajat is. A lisztet összekeverjük a sütőporral meg a kakaóval, a keveréket a tojáshabra szitáljuk, majd lassan adagolva a tejet, összekavarjuk. A masszát sütőpapírral bélelt gázsütő tepsibe  öntjük(1,5-2 cm magas lesz) és 180 fokon, 15 perc alatt megsütjük. 

A kihűlt piskótát 2x2 cm-es kockákra vágjuk, két tálcára kiterítjük és szobahőmérsékleten 1 napig szikkadni hagyjuk. 
A szirup hozzávalóit összekeverjük. 

A krémhez a tejszínt melegedni tesszük, hozzáadjuk a porcukrot meg az összetördelt csokoládét és egynemű krémmé kavarjuk, majd szobahőmérsékleten  hűlni hagyjuk(tejföl sűrűségű lesz).

 A piskótakockákat egy nagyobb tálba szórjuk, több részben meglocsoljuk a sziruppal, miközben a tálat rázogatjuk, majd több részben ráöntjük a csokoládékrémet, ugyanúgy rázogatva összekeverjük. 

Egy 20 cm átmérőjű, félgömb alakú tálat fóliával kibélelünk, a masszát beletesszük, egy kanállal lenyomjuk. 3-4 órára hűtőbe tesszük, majd egy tálcára fordítjuk. 

 A tejszínt a porcukorral felverjük, zöld festékkel színezzük, majd a tortára egyenletlenül rákenjük, megszórjuk zöld és színes szórócukorral. Cukortojásokkal és mályvacukor-nyuszikkal díszítjük. 


Tortul iepurașului

Ingrediente:
pentru blat: 2 ouă, 150 g zahăr, 4 linguri ulei, 200 ml lapte, 250 g făină, 5 g pudră de cacao, 1 linguriță praf de copt, un praf de sare;
pentru cremă:  250 ml frișcă vegetală, 1 lingură zahăr pudră, 200 g ciocolată cu 50 % conținut minim de cacao;
pentru sirop: 200 ml apă, 1 plic zahăr vanilat,  1 linguriță esență de rom;
pentru decorare: 200 ml frișcă, 1 lingură zahăr pudră, colorant verde, minidrajeuri de ornat, ouă de zahăr;
pentru iepurași: bezele gumate albe, ciocolată, zahăr, colorant roz, drajeuri roz.

Prepararea:  Ouăle se sparg într-un castron, se adaugă sarea și zahărul, se bate cu mixerul de mână, până se obține o spumă densă. La sfârșit se adaugă uleiul. Făina se amestecă cu praful de copt și cacaua, se încorporează în spuma de ouă, împreună cu laptele. Compoziția se toarnă în tava de aragaz, tapetată cu hârtie de copt( va fi doar 1,5-2 cm) și se coace 15 minute la 180 grade. Se lasă la răcit, după care se taie în cubulețe de 2x2 cm, se pun la uscat o zi, răsfirate în două tăvi.  Se amestecă ingredientele siropului. Pentru cremă, se pune la încălzit frișca lichidă, se adaugă zahărul pudră și  ciocolata ruptă în bucăți mici și se amestecă până se obține o cremă fină. Se ia de pe foc, se lasă la răcit la temperatura camerei(trebuie să fie de consistența smântânii).  Cubulețele de blat se pun într-un castron, se stropesc cu sirop în timp ce se scutură castronul, apoi se toarnă crema de ciocolată, amestecând cu grijă prin aruncare ușoară sau cu o lingură. Se tapetează cu folie un bol semisferic, cu diametrul de 20 cm, se pune amestecul din castron, se îndeasă puțin cu grijă și se acoperă cu marginile foliei. Se pune la rece pentru 3-4 ore. A doua zi se întoarce pe un platou, se trage folia de pe margini. Se bate frișca cu zahărul pudră, se colorează în verde și se unge peste tort, făcând denivelări în frișcă. Se presară cu minidrajeuri verzi și colorate.  Se decorează cu drajeuri de ouă și iepurași din bezea gumată.



Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...