2018. május 25.

Kemencében sült pillangócsirke - Pui la cuptor


A csirke a szétbontási technikának(„ spatchcock”) köszönhetően  teljesen kiterül, mindkét fele egyforma lesz(mint a pillangónak) és az egész felülete egyenletesen és ropogósra tud sülni. 


Hozzávalók 6 személyre: 1 egész csirke, 1,5 kg zöldség vegyesen(krumpli, sárgarépa, szárzeller, lilahagyma), 5 dkg vaj, 2 dl fehérbor, 1 fej fokhagyma, száritott csombor, só, bors, fűszerpaprika, 1 evőkanál zsír. 

Elkészítése


1.      A csirkét a mellére fektetjük, majd éles késsel vagy csirkeollóval a püspökfalat két oldalán a gerincoszlopot kivágjuk. 
2.      A csirkét kinyítjuk,  megfordítjuk, majd két tenyerünket egymásra fektetve,  a mellhús közepén lévő szegycsontot  egy határozott, de finom nyomással megroppantjuk, ezáltal a mellhús  is kiterül.


3.      Kívül-belül bedörzsöljük sóval, majd a puha vajjal, utána megszórjuk borssal és fűszerpaprikával. 
4.      A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk és 2-2,5 cm-es darabokra vágjuk. 
5.      Egy tepsit kikenünk zsírral, közepére fektetjük a csirkét, majd köréje helyezzük a zöldségeket, a megpucolt fokhagymát meg a csomborágacskákat és aláöntjük a bort. 


6.      A kemencét  1 órán át száraz fával fűtjük. A tepsit sütőpapírral és alúfóliával befedjük. 
7.      A parazsat a kemence szélére toljuk, 5-10 percig csukott ajtóval pihenni hagyjuk, majd betoljuk a tepsit. 



8.      30 percig sütjük, majd kifedjük és további 20-25 percig pirulni hagyjuk. 



Pui la cuptor 

Puiul, datorită technicii de tranșare („ spatchcock”) întreaga lui suprafață este orientată înspre sus, se coace uniform iar pielea se rumenește peste tot. 


Ingrediente pentru 6 persoane: 1 pui întreg, 1,5 kg legume asortate(cartofi, morcovi, tulpină apio, ceapă roșie), 50 g unt, 200 ml vin alb, 1 căpățână usturoi, cimbrișor, sare, piper, boia dulce sau iute, 1 lingură untură.

Prepararea: 

1.      Puiul se așază pe tocător cu spatele în sus, se taie șira spinării cu cuțitul sau cu o foarfecă spaecială pentru pui și se scoate.
2.      Se întoarce puiul, se aplatizează cu palmele până când se rupe osul moale din piept, iar puiul se desface.
3.      Se sărează, se unge în interior și exterior cu untul moale, după care se condimentează cu piper și boia.
4.      Se curăță și se spală legumele, se taie în bucăți de 2-2,5 cm.
5.      Se unge tava cu untură, se așază în mijloc puiul, iar legumele de jur împrejur. Se pune și usturoiul curățat și cimbrișorul și se toarnă vinul.
6.      Se încinge cuptorul cu lemne. Tava se acoperă cu hârtie de copt și cu folie de aluminiu.
7.      Când focul s-a stins, jarul se împinge la margini și se lasă cuptorul 5-10 minute cu ușile închise, după care se introduce tava.

1.      După 30 minute se scoate folia și hârtia de copt și se lasă la rumenit 20-25 minute. 

Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...