2018. május 28.

Töltike - Sărmăluțe în viță de vie



Hozzávalók 6-8 személyre : 60 dkg darált sertéshús, 10 dkg rizs, 1 nagy fej hagyma,1 evőkanál zsír, 1 l sűrű paradicsomlé, 50 szőlőlevél+10 a tepsi aljába, só, bors, fűszerpaprika, szódabikarbóna, tejföl a tálaláshoz. 

Elkészítése:  


1. A darált húst összekeverjük a rizzsel, illetve az apróra vágott és zsírban megdinsztelt hagymával. Sóval, borssal és fűszerpaprikával ízesítjük. 


2. A szőlőlevelek szárait levágjuk, egyenként alaposan megmossuk.
3. Vizet forralunk, hozzáadunk 1 teáskanál sót és 1 teáskanál szódabikarbónát, majd a szőlőleveleket 1 perc alatt leforrázzuk benne. 


4. A levelekre nagyujjnyi vastag masszát teszünk, szorosan felcsavarjuk, majd a két végén újjal bedugjuk a levelet. 
5. Egy tepsit kibélelünk forrázatlan szőlőlevelekkel, ráhelyezzük a töltikéket és megszórjuk az apróra vágott kaporral. 


6. Rátöltjük a paradicsomlevet és felöntjük annyi vízzel, amennyi épp hogy ellepi a töltikéket. 
7. A tepsit lefedjük. Előmelegített sütőben, 200 fokon, 1 órát főzzük. Tejföllel tálaljuk. 



Sărmăluțe în viță de vie   

Ingrediente pentru 6-8 persoane: 600 g carne tocată, 1 felie slănină afumată, 100 g orez, 1-2 cepe, sare, piper, boia dulce, ulei, cca. 50 frunze de viță de vie și varză timpurie, 1 l bulion, mărar proaspăt, smântână.

Prepararea: 

1 Ceapa mărunțită se înăbușă în ulei, se presară cu boia, se adaugă orezul spălat. Slănina se taie cubulețe mici, se adaugă peste carnea tocată împreună cu amestecul de ceapă-orez, se asezonează cu sare și piper și se amestecă.

2 Se aleg frunzele de viță de vie și varză și se spală.

3 Se opăresc 1 minut  în apă fierbinte, li se taie cotoarele.

4 Se ia câte 1 lingură din compoziția de sarmale, se pune pe frunze, se rulează strâns, apoi se îndeasă la capete.

5 Se pun frunze neopărite într-o tavă de copt sau în oală, se așază sarmalele strâns una lângă cealaltă și se presară mărar mărunțit.  

6 Se toarnă bulionul și puțină apă, se acoperă cu frunze sau cu folie alimentară.

7 Se fierbe 40-50 minute în cuptor la 200 grade. Se servesc cu smântână.

Observații: Sarmalele ies mai gustoase, dacă se folosesc  mai multe tipuri de frunze. Se pot folosi frunze de viță de vie, frunze de varză timpurie,  frunze de ștevie și frunze de podbal, din care se formează sarmale lungi și subțiri, de grosimea degetului mare. 

Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...