2018. június 29.

Epres képsivelőfánk-koszorú - Tort ecler crocant



Hozzávalók:
 a tésztához: 0,75 dl víz, 0,75 dl tej, 6 dkg vaj, 1 teáskanál cukor, csipetnyi só, 12 dkg liszt, 3 tojás;
a ropogós réteghez: 5 dkg liszt, 5 dkg barna cukor, 4 dkg vaj, csipetnyi só, piros vagy rózsaszín ételfesték;
a krémhez: 2 tojás, 6 dkg cukor, 2,5 dl tej, 30 g liszt, fél rúd vanília kikapart magjai;
egyéb hozzávalók: 8-10 eper, marcipán virágok, porcukor.

Ingrediente
pentru aluat: 75 ml apă, 75 ml lapte, 60 g unt, 1 linguriță zahăr, un praf de sare, 120 g făină, 3 ouă
pentru crusta crocantă: 50 g făină, 50 g zahăr brun, 40 g unt, un praf de sare, colorant alimentar
pentru cremă: 2 ouă, 60 g zahăr, 250 ml lapte, 30 g făină, semințele 1/2 baton de vanilie
alte ingrediente:  8-10 căpșuni, flori de marțipan, zahăr pudră.

Elkészítése:


1.      A vizet a tejjel  meg a vajjal főni tesszük, hozzáadjuk a sót meg a cukrot.
2.      Mikor felforrt, beletesszük a lisztet és folyamatosan kavarjuk, míg a massza elválik az edénytől és középen egyben összeáll.

1. Se pun la fiert apa și laptele, se adaugă sarea și zahărul. 
2. Când a dat în clocot, se adaugă făina și se amestecă energic, până când compoziția se dezlipește de pe pereții vasului și adună în mijloc. 


3.       Félrevesszük, langyosra hűtjük, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat.
4.      A puha vajat összedolgozzuk a liszttel, a sóval meg a cukorral, pár csepp ételfestékkel megszínezzük. 

3. Se ia deoparte, se lasă puțin la răcit, după care se adaugă pe rând ouăle, se omogenizează fiecare în parte.
4. Pentru crustă, se amestecă untul moale  cu zahărul, făina și sarea, se colorează cu colorant alimentar. 


5.      Két sütőpapír között 2-3 mm vastag lappá nyújtjuk, legalább 1 órára hűtőbe tesszük, majd 4-5 cm-es kerek kiszúróval kiszaggatjuk.
6.      A masszát kerek lyukú csővel ellátott habzsákba tesszük és sütőpapírral bélelt tepsibe,  egy 24-26 cm átmérőjű koszorút nyomunk vele.

5. Se întinde aluatul de crustă o foaie de 2-3 mm grosime,  între două foi de hârtie de copt. Se pune la rece pentru 1 oră, după care se decupează cu  formă rotundă de 4-5 cm. 
6. Aluatul opărit se pune într-un poș cu dui rotund, se șprițează în tavă tapetată cu hârtie de copt, o cunună cu diametrul  de 24-26 cm. 


7.      A tetejére helyezzük a rózsaszín korongokat, majd előmelegített sütőben, 200 fokon 15 percig, majd 170 fokon, további 15-20 percig sütjük.
8.      A tejet főni teszünk. A tojássárgáját a  cukorral és a vanília magokkal kikavarjuk, hozzáadjuk a lisztet és vékony sugárban a forró tejet, majs kis lángon, folytonos keveréssel sűrűsödésig főzzük. Félrevesszük, pár perc után beleforgatjuk a felvert fehérjét.
A koszorú tetejét levágjuk, megtöltjük a kihűlt krémmel és félbevágott eprekkel. Tetejét megszórjuk porcukorral és marcipánvirágokkal díszítjük.

7. Se așază deasupra discurile decupate. Se coace 15 minute la 200 grade, apoi 15-20 minute la 170 grade. 
8. pentru cremă, se pune la fiert laptele. Gălbenușurile se freacă cu zahărul și semințele din batonul de vanilie, se toarnă laptele în fir subțire, apoi se fierbe la foc moderat, amestecând încontinuu. Se ia deoparte, se lasă puțin la răcit, după care se încorporează albușurile bătute spumă. 
Se taie „capacul” cununei, se umple cu cremă și căpșuni, se pune deasupra „capacul”. Se pudrează cu zahăr pudră, se decorează cu flori de marțipan. 

Sugestie: se pot folosi și alte fructe, după plac, sau doar cremă. 



Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...