2018. június 28.

Roppanós képviselőfánk



Hozzávalók:
a tésztához: 1,5 dl víz, 1,5 dl tej, 12 dkg vaj, 25 dkg liszt, 6 tojás, 1 evőkanál cukor, csipetnyi só;
a ropogós réteghez: 6 dkg liszt, 6 dkg barna cukor, 5 dkg vaj, csipetnyi só;
a krémhez: 4 dl tej, 3 evőkanál instant kávépor, 3 tojás sárgája, 10 dkg cukor, 2 evőkanál étkezési keményítő, 2 dl habtejszín;
a tojáshabhoz: 3 tojás fehérje, 15 dkg porcukor, csipetnyi citromsó(sav).

Elkészítése
A roppanós réteghez a puha vajat összedolgozzuk a liszttel, a sóval meg cukorral. Két sütőpapír között 2-3 mm vastag lappá nyújtjuk, majd hűtőbe tesszük. 

A vizet a tejjel  meg a vajjal főni tesszük, hozzáadjuk a sót meg a cukrot. Mikor felforrt, beletesszük a lisztet és folyamatosan kavarjuk, míg a massza elválik az edény oldalától és aljától és középen egyben összeáll. Félrevesszük, langyosra hűtjük, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat. A masszát kerek lyukú csővel ellátott habzsákba tesszük és sütőpapírral bélelt tepsibe,  dió nagyságú halmokat nyomunk vele. 

A hűtőbe tett lapból 3-3,5 cm-es korongokat szaggatunk és a halmok tetejére helyezzük. Előmelegített sütőben, 200 fokon 15 percig, majd 170 fokon, további 15-20 percig sütjük. Az első 20 percben a sütő ajtaját nem nyitjuk ki.

 A krémhez 3 dl tejet  összekeverünk a kávéporral, főni tesszük. A tojássárgáját  kikavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a keményítőt és a megmaradt tejet, majd a forró tejbe öntjük és állandó kavarással besűrítjük. Közvetlenül a tetejére fóliát teszünk, úgy hagyjuk teljesen kihűlni, majd beleforgatjuk a felvert tejszínt. 

A fánkok „kalapját” éles késsel levágjuk, a krémet habzsákba tesszük és a fánkok alsó részébe töltjük. 

A tojásfehérjét a cukorporral kemény habbá verjük, majd citromsóval ízesítjük. Szintén habzsák segítségével, a krém tetejére egy-egy habrózsát nyomunk, majd befedjük a „kalapokkal”.

Megjegyzés: A tojáshabot gázlámpával óvatosan megégethetjük, így a széle szép barna csíkos lesz.




Megjelent a májusi Konyhatündérben.


Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...