2018. augusztus 29.

Csülökpörkölt babbal



Hozzávalók 6 személyre: 1 friss hátsó sertéscsülök, 60 dkg szárazbab, 3 hagyma, 5 cikk fokhagyma, 2 piros paprika, 2 paradicsom, 5 dkg füstölt szalonna, só, bors, őrölt kömény, fűszerpaprika.

Elkészítése: A szárazbabot megmossuk, 3-4 órára hideg vízben áztatjuk, majd tiszta vízben főni tesszük. Megsózzuk, hozzáadunk 1 hagymát, 3 cikk fokhagymát és 3 babérlevelet és addig főzzük, míg a bab puha nem lesz.  A bográcsot levesszük, a babot pedig a levével együtt áttesszük egy edénybe. A bográcsot visszatesszük a tűzre, beletesszük a kockákra vágott szalonnát és zsírjára sütjük. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, üvegesre dinszteljük, majd rádobjuk a kockákra vágott csülökhúst és fehéredésig sütjük. Félrehúzzuk, ízlés szerint megszórjuk fűszerpaprikával, köménnyel és borssal, megsózzuk, összekavarjuk, majd visszatesszük a tűzre és hozzáadjuk az apróra vágott paprikát és paradicsomot. Összesütjük, majd többszöri, kevés víz hozzáadásával, puhára főzzük. Mikor a csülökhús puha, hozzáadjuk az áttört fokhagymát és a leszűrt babot, 4-5 percig rotyogtatjuk.

Megjegyzés: Gyakran kell kavargatni, nehogy odasüljön, az elfőtt levét pedig mindig kevés vízzel pótoljuk. Konzervbabbal is elkészíthetjük, ebben az esetben is a végén adjuk a pörkölthöz.



Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...