2018. december 19.

Halkrokettek citromos mártással - Crochete de pește cu sos de lămâie




Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg halfilé, 10 dkg szikkadt kenyérbél, 1 tojás, 1 teáskanál mustár, só, fehérbors, fokhagymapor, gyömbérpor, zsemlemorzsa, olaj;

a citrommártáshoz: 5 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 2 dl víz, 2 dl tejszín, 2 tojás sárgája, 1 teáskanál mustár,  ½  citrom, só, fehérbors.

Elkészítése: A kenyérbelet konyhai robotgépben összezúzzuk. A halfilét apróra vágjuk, hozzáadjuk a kenyérmorzsát, a tojást meg a mustárt, ízlés szerint sóval, borssal, fokhagyma és gyömbérporral ízesítjük. 10 percre hűtőbe tesszük, majd olajos kézzel 6-7 cm hosszú kroketteket formázunk, zsemlemorzsába hempergetjük és közepesen forró olajban kisütjük. A mártáshoz a vajat felforrósítjuk, rászórjuk a lisztet, világosra pirítjuk, majd felöntjük a hideg vízzel és 5 percig főzzük.  Sózzuk, borsozzuk, belereszeljük a citrom héját. A tojássárgáját elkavarjuk a mustárral meg a tejszínnel, kevés forró mártással hőkiegyenlítjük, majd visszatöltjük és lassú tűzön 1-2 percig főzzük. Félrehúzzuk, kicsit pihenni hagyjuk, majd citromlével ízesítjük. A halkroketteket a mártással tálaljuk.




Crochete de pește cu sos de lămâie   

Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g file de pește, 100 g miez de pâine puțin uscat, 1 ou, 1 linguriță muștar, sare, piper, pudră de usturoi, pudră de ghimbir, pesmet, ulei; 

pentru sos: 50 g unt, 2 linguri făină, 200 ml apă, 200 ml smântână lichidă de gătit, 2 gălbenușuri, 1 linguriță muștar, ½ lămâie, sare, piper alb.
Prepararea: Miezul de pâine se mixează în robotul de bucătărie. Fileul de pește se taie mărunt, se amestecă cu miezul de pâine, oul și muștarul, se asezonează după gust cu sare, piper, pudră de ghimbir și usturoi. Compoziția se pune la rece pentru 10 minute, după care cu mâna unsă cu ulei se modelează crochete de 6-7 cm lungime, se dau prin pesmet și se prăjesc la foc moderat în ulei fierbinte. Pentru sos se încinge untul, se presară făina și se rumenește puțin, apoi se toarnă apa rece și se fierbe 5  minute, amestecând încontinuu. Se asezonează cu sare, piper și coajă rasă de lămâie. Gălbenușurile se amestecă cu muștarul și smântâna de gătit, se adaugă puțin sos fierbinte, apoi se toarnă totul în sos și se fierbe 1-2 minute la foc mic. Se ia deoparte, se potrivește gustul cu zeamă de lămâie. Crochetele se servesc cu sosul de lămâie.

Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...