2018. december 21.

Moldvai disznótoros - Tochitură moldovenească

Hagyományos román étel 



Hozzávalók 6 személyre: 1 kg nyakpecsenye(tarja), 2 szál friss kolbász, 1 fej fokhagyma, só, bors, zsír;
a tálaláshoz: puliszka, 6 tükörtojás, 25 dkg telemea vagy juh sajt, savanyú káposzta, savanyú káposztalé.

Elkészítése: A húst 3-4 cm-es kockákra vágjuk. Egy vaslábast vagy más, lehetőleg minél vastagabb falú edényt felhevítünk, beletesszük a zsírt, ha elolvadt, hozzáadjuk a húst és gyakori kavarás mellett sütjük. Mikor a húsdarabok körbepirultak, kevés forró vízet öntünk alá, lefedjük és közepes lángon pároljuk tovább, az elpárolgott vizet pedig annyiszor pótoljuk, míg a hús puha nem lesz(kb. 1 óra). Félidőben hozzáadjuk a 2-3 cm-es darabokra vágott kolbászt, sózzuk, borsózzuk, a végén pedig hozzáadjuk az áttört fokhagymát. Félrehúzzuk, lefedve 15-20 percig pihentetjük. Tálaláskor a tányér közepére 1-2 kanál puliszkát teszünk, köréje halmozzuk a disznótoros húst, bőven megszórjuk reszelt sajttal, majd ráhelyezzük a tükörtojást. Savanyú káposztát és levét kínálunk mellé.




Tochitură moldovenească

Ingrediente pentru 6 persoane: 1 kg  ceafă de porc, 2 fire cârnați proaspeți, 1 căciulie usturoi, sare, piper, untură;
pentru servire: mămăligă, 6 ochiuri, 250 g brânză telemea sau caș de oaie, varză murată, moare de varză.

Prepararea: Carnea se taie cubulețe de 3-4 cm. Se pune un vas cu pereții groși(preferabil de fontă) pe foc, se adaugă puțină untură,când este fierbinte se pune carnea și se rumenește, amestecând destul de des. Când  începe să prindă crustă, se toarnă 1 polonic mai mic de apă fierbinte de jur împrejur pe peretele interior al vasului, și se înăbușă în continuare sub capac. Când apa scade, se lasă din nou să se prăjească, apoi se adaugă din nou puțină apă fierbinte. Operațiunea se repetă ori de câte ori este nevoie, până când carnea se pătrunde și devine fragedă(cca. 1 oră). La jumătatea timpului se adaugă cârnații tăiați în bucăți mici, se asezonează totul cu sare și piper. Când carnea este gătită, se adaugă usturoiul pisat, se amestecă și se toarnă pentru ultima dată puțină apă, doar cât să se formeze puțin sos sub carne. Se acoperă și se ia deoparte, se ține 15-20 minute la loc cald, ca să se pătrundă gusturile. Tochitura se servește cu mămăligă și ouă ochiuri, se presară  totul cu brânză telemea sau caș date pe răzătoare, precum și cu varză murată și moare.

Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...