2018. december 3.

Savanyú leves kolbászgombócokkal - Ciorbă cu perișoare de cârnați



Hozzávalók 6 személyre: 2 szál(kb 25-30 dkg) nyerskolbász, 2,5 l hús vagy csontleves(disznóvágáskor abalé), 5 dl káposztalé, 1 hagyma, 2-3 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 5 dkg rizs, 1 tojás, 1,5 dl tejföl, csipőspaprika vagy csípős paprikakrém, petrezselyemzöld, kevés zsír vagy olaj.

Elkészítése: A zsíradékon üvegesre dinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a karikára vágott leveszöldséget, felöntjük az alaplével és 15-20 percig főzzük. A kolbászhúst kinyomjuk a bélből, összekavarjuk a tojással, hűtőbe tesszük. Mikor a zöldség majdnem készre főtt, beleszórjuk a rizst, a kolbászmasszából pedig gombócokat formázunk és belefőzzük a levesbe. Mikor a gombócok megfőttek, rátöltjük a káposztalevet, rászórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, és csípőspaprikával ízesítjük. A levest félrevesszük a tűzről, a tejfölt kevés forró lével hőkiegyenlítjük, majd rátöltjük az ételre.



Ciorbă cu perișoare de cârnați     

Ingrediente (pentru 6 persoane): 250-300 g cârnați proaspeți, 2,5 litri supă de oase, 500 ml zeamă de varză murată, 1 ceapă, 2-3 morcovi, 2 rădăcini de pătrunjel,  50 g orez, 1 ou, 150 ml smântână,  1 linguriță  pastă de ardei iute, puțină untură sau ulei.

Prepararea: Ceapa mărunțită se călește în puțină grăsime, se adaugă zarzavatul tăiat cubulețe, se amestecă și se toarnă supa de oase. Se fierbe 15-20 minute. Se scoate compoziția de cârnați din mațe, se amestecă cu oul, se pune la rece. Când zarzavatul este aproape fiert, se adaugă orezul și perișoarele formate din compoziția de cârnați, se fierbe la foc moderat. Când perișoarele se ridică la suprafața ciorbei,  se toarnă zeama de varză înfierbântată, se adaugă pasta de ardei iute și se presară frunze de pătrunjel mărunțite. Se mai fierbe 4-5 minute, după care se ia de pe foc. Smântâna se amestecă cu zeamă fierbinte și se toarnă în ciorbă.

Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...